Αρχική Επικαιρότητα Ερντογάν: “Οτιδήποτε και να πει(ο Τσίπρας) εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα...

Ερντογάν: “Οτιδήποτε και να πει(ο Τσίπρας) εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις”

Τι απαντά ο πρωθυπουργός από την Κύπρο :Τσίπρας από την ΕΛΔΥΚ: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας θα έχει συνέπειες
—–
Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν ο παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο. «Μιλά μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει, εμείς θα κάνουμεγεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε…

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει κάτι δικά του εκεί. Ας λέει ό,τι θέλει. Εμείς μια φορά εκεί έχουμε δικαιώματα και στο όνομα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων μας και τα ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανά μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και από κοντά οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν 4 τουρκικά πλοία (3 γεωτρύπανα, 1 ερευνητικό) και ότι μέχρι να γίνει ίσος καταμερισμός των φυσικών πηγών ενέργειας, θα συνεχίσουν τα αποφασιστικά βήματα στην ανατ. Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τα βήματά μας στην ανατ. Μεσόγειο μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος καταμερισμός των φυσικών πηγών ενέργειας που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια που έχει σκοπό να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ.

«Στο θέμα της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ πρωτοβουλίες που αγνοούν τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για άλλη μια φορά την υπερηφάνεια του για την απόκτηση πλοίων που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακαλύψει πηγές ενέργειας, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητες, που σχετίζονται με την ενέργεια, θα αυξηθούν.

“Στο παρελθόν δεν είχαμε ερευνητικά πλοία. Αν έβρισκες να νοικιάσεις, νοίκιαζες και προχωρούσες. Αλλά τώρα δόξα το Θεό έχουμε 4 πλοία δικά μας και για έρευνες και για γεωτρήσεις. Και με τα πλοία μας αυτά ξεκινήσαμε έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο. Και με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεών μας, που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, προχωράμε και μάλιστα αυξάνουμε αυτές τις δραστηριότητές μας», δήλωσε και  επέκρινε την αντιπολίτευση, η οποία κάνει ‘πολιτική μόνο στα λόγια’, όπως είπε, επειδή επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας και την κατηγόρησε ότι δεν νοιάζεται για τους Τ/Κ και την Κύπρο.

 


Απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Απαντώντας στην δήλωση Ερντογάν σύμφωνα με την οποία «μιλάει μόνος του» δήλωσε μεταξύ άλλων πως όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες.

«Βρίσκομαι κι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδο σας -στο στρατόπεδό μας- για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους.

Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.