Πλατεία Δημαρχείου ή Ράντχουσπλαντσεν στην Κοπεγχάγη

Γράφει η Ξένη Μπαλωτή

Βοήθησε ένα ηγεμόνα να συνενώσει τη χώρα του, τη Δανία, και τον έκαναν άγαλμα στην κεντρικότερη πλατεία της Κοπεγχάγης. Του αναγνώρισαν ότι ο εκκλησιαστικός του ρόλος ήταν τόσο σημαντικός όσο ο στρατιωτικός και τον έβαλαν να κρατά από την μία ένα ξίφος και από την άλλη μία αρχιερατική ράβδο. Τέλος, επέλεξαν όλα τα προηγούμενα να τα βάλουν στην Κοπεγχάγη, ε! γιατί αυτός ίδρυσε την πόλη, τον 12ο αιώνα!

Πρόκειται για τον Άμπσαλόν!

Μετά, η ενωμένη Δανία έγινε η κυριότερη δύναμη της Βαλτικής και στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχασε την ιδιαίτερη αξία της γι’αυτή την περιοχή της Ευρώπης.

Με το πέρασμα των αιώνων, η Πλατεία απέκτησε ένα Δημαρχείο, το Ράντχουσπλαντσεν, και ένα «βέρντενσουρ»!! Περί τίνος πρόκειται; Περί ενός αστρονομικού ρολογιού, έργο του μηχανικού Γενς Όλσεν, που δείχνει την πορεία των αστέρων και του χρόνου σε όλο τον πλανήτη! Μετά, ήρθε το άγαλμα του Άντερσεν, ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Ευρώπης, το Στρέγκετ και τέλος, τα αγάλματα των «λουριστών». «Λουρ» ονομάζεται ένα γερμανικό μουσικό όργανο που μοιάζει στον ήχο με το τρομπόνι, χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικό λόγο, και πρωτοβρέθηκε στη Δανία.

Ενός ικανού ανθρώπου…μύρια καλά έπονται!