Tο Ζαχαροπλαστείο “Πέτρογραδ” της οικογένειας Γιάκοβλεφ.

Ανοιξε το 1935 στην οδο Σταδίου 29 και έκλεισε το 1969. Μέσα απο το Πέτρογραδ πέρασαν προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων, πολιτικοί, κι έγινε στέκι δημοσιογράφων.

Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, μουσικοσυνθέτης, είχε πρώτος φέρει τις μηχανές απο την Ιταλία και τον Gaggia καφέ- espresso,capuchino. Τα γλυκά και τα παγωτά ΑΜΟΚ ήταν άπαιχτα.
Είχε 2 μπαρ για κοκτέιλ και φαγητό. Στο πατάρι ανέβαιναν όλα τα ζευγαράκια της εποχής, για λίγο πιό πριβέ. Πόσοι και πόσοι έδωσαν λόγο σ’ αυτό το περίφημο πατάρι.
Η δε Βότκα Πέτρογραδ απο λεμόνι, αυτοκρατορική αυθεντική συνταγή παρασκευαζοταν στόν κάτω όροφο. Σερβιριζόταν στο μπάρ πάντα με αυθεντικό χαβιάρι και μπλίνις. Το ίδιο και οι απίθανες συνταγές Ρώσικων γλυκών , είδος τσίζ κέικ με ντεκόρ, όπως τα κούλιτς, οι πίττες,  συνταγές που έφεραν από την Ρωσία όταν έφυγαν από την Οδησσό όλη η οικογένεια – ο Κωνσταντίνος και η Αννα με τα παιδιά τους,  τον Μήτια και τον Κόλια ( Νίκυ )το 1919. Αναμνήσεις με το περίφημο Πιροσκί. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχει πετύχει κανείς στην γεύση, γιατί ήταν απο πρώτης ποιότητας υλικά.

Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ είχε μανία με τα έργα τέχνης και κάλυπτε τους τοίχους στο Πέτρογραδ με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Το τραπέζι της οικογένειας ήταν κοντά στό τηλέφωνο και θυμούνται πολύ την μητέρα του Αννα Νικολάγιεβνα, που ήταν απο την Αγία Πετρούπολη να κάθεται με το καπέλο της και το ασημένιο μπαστούνι. Διηγόταν πολλά ανέκδοτα με σπαστά Ελληνικά, και μερικοί όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου θυμάται μερικά.
Το Πέτρογραδ έκλεισε επί χούντας όταν το κτήριο όπου στεγαζόταν ( Μεγαρο ΤΣΑΥ) αποφάσισε να το κάνει πολυκατοικία…..!!!
31 άτομα που εργαζόντουσαν όπως οι Μάγειροι, οι 3 διευθυντές, οι σερβιτόροι και έπρεπε να απολυθούν και να αποζημιωθούν…. Δεν ανεγέρθηκε ποτέ στην ώρα του ( 7 χρόνια εύρισκαν νερό απο κάτω) και στο μεταξύ ο Νίκυ Γιάκοβλεφ με τη Μαίρη Λώ είχαν ανοίξει μία γκαλερί απέναντι από το Χίλτον, στη Βασ. Σοφίας 71.

απο το facebook, προφίλ: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ