ευκός καπνός βγήκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες καθώς οι 28 κατέληξαν τελικές επιλογές τους για τα πρόσωπα που θεωρούν τα καταλληλότερα για να αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη 5ετία.

Για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτείνεται η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ως διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επελέγη ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ορίζεται ως υποψήφια από τους 28 για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο έμπειρος πολιτικός Ζοζέπ Μπορέλ, ορίζεται ως υποψήφιος για να διαδεχθεί τη Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Με μία αποχή, εκείνη της ίδιας της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε η ίδια η Μέρκελ μετά την ολοκήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η πρόταση ήταν ομόφωνη, αλλά υπήρξε μία αποχή, της ίδιας.

Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Η ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα γίνει στη συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Ιουλίου. Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα στηρίξει τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ-Μαρία Σασόλι ως υποψήφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σασόλι θα υποστηριχθεί επίσης από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που δήλωσε ότι «η αναμονή άξιζε τον κόπο» και πλέον επαφίεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσει αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ερωτηθείς για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει τα ονόματα, δική μας πρόθεση είναι να έχουμε στο πρώτο μισό της θητείας πρόσωπο από τους Ευρωπαίους & Σοσιαλιστές και στο υπόλοιπο μισό από το ΕΛΚ».

Επίσης είπε ότι αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Στρασβούργο θα εξηγήσει και προσπαθήσει να πείσει τους ευρωβουλευτές «να στηρίξουν την απόφασή μας», τονίζοντας ότι ο «βασικός υποψήφιος, ο spitzenkandidat, δεν είναι νομική υποχρέωση».

Με την ανάρτησή της αυτή η Λαγκάρντ δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε “να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας” του οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου και νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο φιλελεύθερος πολιτικός Σαρλ Μισέλ δήλωσε με ανάρτησή του στο twiter ότι «είναι μεγάλη η ευθύνη και μια αποστολή που θα υπηρετήσω με αφοσίωση».