Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει τον θεμελιώδη ρόλο των προβιοτικών στην υγεία μας. Ας δούμε τι μας προσφέρουν αναλυτικά.

Τι είναι

Τα προβιοτικά είναι τα «φιλικά» βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις αρρώστιες. Αντίθετα, τα «κακά» ή παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.

probiotika2

Γιατί τα χρειάζομαι

Γιατί η ισορροπία μεταξύ «φιλικών» και «παθογόνων» βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια από 400 διαφορετικά είδη συναγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτηση.

Παράγοντες όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες (ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές κ.ά.), το χλωριωμένο νερό, το στρες, η ηλικία, διάφορες ασθένειες, ασθένειες ταξιδιωτών ή λοιμώξεις, η λήψη αντιβιοτικών (άμεσα ή έμμεσα μέσω τροφών), συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και περιπτώσεις όπως οι καισαρικές τομές επιτρέπουν επιτρέπουν στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύσουν.  Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα συμπτώματα γίνονται χρόνια, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό και οδηγούμαστε σε σοβαρές παθήσεις.
probiotika1

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθούν

 1. Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα
  2. Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  3. Αν αρρωσταίνετε συχνά ή έχετε αυξημένο στρες
  4. Αν εμφανίζετε αλλεργίες ή δυσανεξίες
  5. Αν λαμβάνετε αντιβιώσεις
  6. Αν υποφέρετε από συχνές ουρολοιμώξεις
  7. Αν παρουσιάζετε μυκητιάσεις ή βακτηριακές μολύνσεις
  8. Αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη
  9. Αν ταξιδεύετε συχνά
  10. Αν είστε έγκυος ή θα γεννήσετε με καισαρική τομή

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά συμπληρώματα

Η χλωρίδα του εντέρου, δηλ. τα «φιλικά» και τα παθογόνα βακτήρια, είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν. Κάθε προβιοτικό στέλεχος έχει το δικό του ρόλο και τη δική του συνεισφορά στην καθολική συνολική υγεία και παράλληλα όλα τα στελέχη είναι συμβιωτικά, δηλ. η παρουσία τους ενός εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του άλλου. Επομένως, η λήψη σωστά επιλεγμένων προβιοτικών από εξειδικευμένες καλλιέργειες που είναι φυσιολογικοί κάτοικοι των ανθρώπινων οργανισμών εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, τα προβιοτικά, που κυκλοφορούν ως διατροφικά συμπληρώματα, πρέπει να διασφαλίζουν απολύτως εγγυημένα ότι:

είναι ζωντανά
παραμένουν ενεργά μέσα στον οργανισμό μας και δημιουργούν αποικισμούς με μακρά επιβίωση
* η ποικιλία και ο πληθυσμός των ζώντων κυττάρων που εμπεριέχουν είναι ικανά μεγάλος, ώστε να καλύπτει πραγματικά τις πολύπλοκες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.