INSIDE STORY /Γιατί ακρίβυνε το σουβλάκι;

Ο αποδεκατισμός των γουρουνιών της Κίνας ωθεί τις τιμές του χοιρινού κρέατος υψηλότερα. Τι δηλώνουν παράγοντες του κλάδου και πού βρίσκεται η προ διμήνου παρέμβαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι λάτρεις του παραδοσιακού ελληνικού street food σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα τις αυξήσεις στην τιμή του σουβλακιού, παρά τη μείωση στον ΦΠΑ εστίασης από το 24% στο 13% από τις 20 Μαΐου. Τις ανατιμήσεις εξάλλου είχε προαναγγείλειΑυξήσεις – φωτιά στα σουβλάκια από 1ης Μαΐου | Τα Νέα από τον Απρίλιο ο Γιώργος Πολύζος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείων, κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ως εκπρόσωπος του τότε υπό σύσταση νέου συλλόγου ψητοπωλών Αθηνών που ήταν στα σκαριά.

Οι δηλώσεις τουΈρχονται αυξήσεις στα σουβλάκια. «Θα φτάσει κοντά στα 3 ευρώ το ένα» | skai.gr για αυξήσεις 10-15% από 1η Μαΐου πυροδότησαν ανησυχίες ότι το κλασικό «πιτόγυρο» μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 ευρώ, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία σε μία επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών ανακοίνωσε έξι ημέρες μετά, ότι ξεκινά αυτεπάγγελτο έλεγχο στο πλαίσιο του οποίου διερευνάται κατά πόσον οι αναφερόμενες ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Όπως υπενθύμιζε η Επιτροπή ΑνταγωνισμούΗ ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019, «απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων».

9mNRobEP normal

αλεπουδόγατος@alepoudocat
-ναι γεια σας ενα δάνειο θα ήθελα…
-θα αγοράσετε σπιτι?
-όχι…
-αυτοκίνητο?
-οχι.
-θα ανοίξετε επιχείρηση?
-ούτε.
-ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΡΕ???
-πιτογυρα…..
#τρια_ευρω_το_πιτογυρο
41 people are talking about this
VWZmvNEW normal
Γλυκος Μπαμπας@paok_scorpio
🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️

Ε-ΜΠΡΟΣ ΛΑ-Ε
ΜΗ ΣΚΥ-ΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕ-ΦΑ-ΛΙ
ΚΑ-ΤΩ Α-ΠΟ 3 ΕΥ-ΡΩ
ΠΙ-ΤΟ-ΓΥ-ΡΑ ΚΑΙ ΠΑ-ΛΙ

✌️✌️✌️✌️✌️✌️#Τρια_ευρω_το_πιτόγυρο

33 people are talking about this

 

VWZmvNEW normal

Γλυκος Μπαμπας@paok_scorpio

-Πωπω αγαπη μου…τοσο ακριβο δειπνο;
-Δε βαριεσαι ρε γυναικα…μια ζωη την εχουμε! #Τρια_ευρω_το_πιτόγυρο

40 people are talking about this

Τα σχετικά αστεία στο twitter.

Εν τέλει, μπορεί στην Αθήνα το τυλιχτό σουβλάκι να μην έφτασε (ακόμη) στα 3 ευρώ, αλλά η τιμή του αυξήθηκε ήδη, τουλάχιστον κατά 8%, χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφορά των 11 ποσοστιαίων μονάδων από τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης, η οποία διακρατήθηκε από τους καταστηματάρχες και δεν μετακυλίστηκε σε όφελος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει στο inside story o Δημήτρης Πούλης, συνιδρυτής του κλαδικού οδηγού theloSouvlakia.grΟδηγός delivery ψητοπωλείων, ο οποίος έχει 20 χρόνια εμπειρίας και γνωρίζει καλά τον χώρο των ψητοπωλείων, πριν το Πάσχα στην Αττική –που παραδοσιακά είναι πιο φθηνή στο σουβλάκι από άλλες περιοχές της Ελλάδας– το τυλιχτό ήταν κατά μέσο όρο στα 2,2-2,3 ευρώ και μετά το Πάσχα πήγε στα 2,5 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη η τιμή δεν αυξήθηκε, όμως πρόκειται για μία πιο ακριβή πόλη στο «σουβλάκι», αφού εκεί κατά μέσο όρο κοστίζει 3 ευρώ, περιέχει βέβαια περισσότερη ποσότητα κρέατος από τα 80-100 γραμμάρια που συνηθίζονται στην Αθήνα. Εδώ πρέπει να κάνουμε τη διευκρίνιση επισημαίνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη το «σουβλάκι» λέγεται σάντουιτς (δηλαδή μέσα σε ένα ψωμάκι βάζουν γύρο ή σουβλάκι-καλαμάκι και διάφορα άλλα υλικά, όπως ρώσικη, μελιτζανοσαλάτα κ.λπ.).

ekgyros1691400

[Eurokinissi]

«Είναι εντελώς διαφορετικές κουλτούρες. Στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά σαντουϊτσάδικο, ό,τι βάζεις, ό,τι προσθέτεις σαν υλικό, σού αυξάνει την τιμή. Στην Αθήνα στην πραγματικότητα έχει φιξ υλικά». Πάντως, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πούλη, στην Αττική το τυλιχτό σουβλάκι ποτέ δεν πωλούνταν στη σωστή τιμή γιατί δεν γινόταν σωστή κοστολόγηση. «Δεν είναι τρομακτική η τιμή που αγοράζουμε πλέον ένα σουβλάκι, και 2,70 ευρώ-2,80 να το αγοράζαμε πρέπει να σκεφτούμε ότι ένας καφές ή μια τυρόπιτα κοστίζουν από 2 ευρώ. Το σουβλάκι με βάση τα υλικά που έχει μέσα –κρέας, τζατζίκι, ντομάτα, πατάτες– είναι ένα πλήρες γεύμα. Τα τρία ευρώ θα ήταν μία δίκαιη τιμή. Αγοράζουμε μία κρέπα που κάνει κατά μέσο όρο 5 ευρώ και σε λίγο ξαναπεινάς, ένα σάντουιτς το αγοράζεις τρία ευρώ και έχει μέσα τρία υλικά, μαζί με το ψωμί τέσσερα. Το τυλιχτό σουβλάκι “απ’ όλα” έχει πέντε υλικά και μεγαλύτερη ποσότητα».Σύμφωνα με τον ίδιον, «όταν έχεις επιχείρηση και πουλάς ένα προϊόν, η θεωρία λέει ότι πρέπει να το πουλάς τρεις φορές πάνω απ’ όσο σου κοστίζει για να μπορούν να βγουν οι φόροι, οι εισφορές, τα τέλη και το αναλογούν κέρδος του επιχειρηματία. Άρα αν σου κοστίζει ένα ευρώ πρέπει να το πουλάς τρία. Το μικτό περιθώριο κέρδους των ψητοπωλείων είναι κάτω από 12-15%. Η βάση σε ένα σουβλατζίδικο είναι το τυλιχτό, το οποίο έχει το μεγαλύτερο κόστος και το μικρότερο κέρδος απ’ όλα». Όπως μας εξηγεί, τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν περαιτέρω φέτος και λόγω των απότομων και συγκριτικά μεγαλύτερων με άλλες χρονιές αυξήσεων στην τιμή του χοιρινού. «Υπάρχουν κομμάτια κρέατος στην αγορά που ανέβηκαν σχεδόν ένα ευρώ το κιλό, οι επαγγελματίες δηλαδή αγόρασαν ένα ευρώ το κιλό παραπάνω απ’ ό,τι αγόραζαν πριν το Πάσχα».

«Η βάση σε ένα σουβλατζίδικο είναι το τυλιχτό, το οποίο έχει το μεγαλύτερο κόστος και το μικρότερο κέρδος απ’ όλα»
Δημήτρης Πούλης, theloSouvlakia.gr

Όπως είχε πει ο Γιώργος Πολύζος στις 18 Απριλίου, «το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε δεν είναι σε τι τιμή θα φτάσει το σουβλάκι αλλά γιατί φτάνει. Γιατί πρώτα απ’ όλα ζούμε σε ένα περιβάλλον που η φορολογία είναι στα ύψη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στα ύψη. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που τα κρέατα σε όλη την Ευρώπη, δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ανεβαίνουν συνέχεια. Έχουμε μία αύξηση στην τιμή στο κρέας από 1η Μαρτίου 30%».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την ίδια ημέρα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)Τα μέλη του ΣΕΒΕΚ | sevek.grμε αφορμή τις δηλώσεις Πολύζου, «από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκύψει διεθνώς σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%».

eksouvlakia1690660

[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕΚ «στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς».

«Συνήθως», σημειώνει ο ΣΕΒΕΚ, «οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή».

Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα με τις τιμές του χοιρινού κρέατος και κατ’ επέκταση με το ελληνικό σουβλάκι είναι… εισαγόμενο και βασικός υπαίτιος φαίνεται να είναι η «αχόρταγη» Κίνα και η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρωνAfrican swine fever virus που «θερίζειAfrican Swine Fever Is Spreading Fast and Eliminating It Will Take Decades | Bloomberg» από πέρυσι και τις εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Η αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος που επηρεάζει οικόσιτους και άγριους χοίρους. Παρότι δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους ακόμη και αν φάνε μολυσμένο κρέας, προκαλεί στο πέρασμά της μεγάλες παραγωγικές και οικονομικές απώλειες. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των ΖώωνΗ ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, πρόκειται για μία διασυνοριακή ζωική ασθένεια, που μπορεί να μεταδοθεί στους χοίρους πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους και για την οποίαν επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο (σε αντίθεση με την κλασική πανώλη των χοίρων που προκαλείται από διαφορετικό ιό).

afppigsick000 1h24c6

Φωτογραφία της 27ης Μαΐου 2019 που δείχνει αξιωματούχους υγείας να ψεκάζουν απολυμαντικό σε νεκρό χοίρο σε αγρόκτημα στο Ανόι, πριν τον θάψουν σε απομονωμένη καραντίνα για να σταματήσει η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης. [Manan Vatsyayana/AFP]

Ιστορικά, τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Πιο πρόσφατα (από το 2007), κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, τόσο σε οικόσιτους όσο και σε άγριους χοίρους.

Στην Κίνα σφαγιάστηκαν ήδη 1,1 εκατ. χοίροι λόγω της αφρικανικής πανώλης και εκτιμάται ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια

Ο θανατηφόρος ιός των χοίρων, από το 2018 πλήττει την βιομηχανία χοιρινού κρέατος της Κίνας και εξαπλώνεται και σε άλλες ασιατικές χώρες – πρόκειται για μία αγορά η αξία της οποίας εκτιμάται στα 128 δισ. δολάρια. Είναι μία πρωτοφανής καταστροφή, που οδήγησε το Πεκίνο στην απόφαση σφαγιασμού 1,1 εκατ. χοίρων, από τα συνολικά 440 εκατ. τέτοια ζώα που υπάρχουν στη χώρα (πρόκειται περίπου για το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού χοίρων). Οι εκτιμήσεις είναι τρομακτικέςAfrican Swine Fever Is Spreading Fast and Eliminating It Will Take Decades | Bloomberg, καθώς δεν αποκλείουν η Κίνα να αναγκαστεί να σφαγιάσει έως και 200 εκατ. χοίρους. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των χοίρων που θα εκθρέψει φέτος η Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά 134 εκατομμύρια ή 20% σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση από τα μέσα της δεκαετίας του 70.

disease distribution 2018

Ο χάρτης εξάπλωσης της νόσου, β’ εξάμηνο 2018. [Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων]
disease distribution 2019

disease_distribution_2019.png

Ο χάρτης εξάπλωσης της νόσου, α’ εξάμηνο 2019. [Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων]
Πώς επηρεάζονται οι διεθνείς τιμές

Ο αποδεκατισμός των γουρουνιών της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο, έχει αυξήσει σημαντικά τις διεθνείς τιμές. Οι μεταποιητές κρέατος κυρίως στην Ευρώπη (Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.) πωλούν περισσότερο κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που έχουν προκληθεί στην εγχώρια αγορά. Η μετατόπιση της ακόρεστης κινεζικής ζήτησης σε συνδυασμό με την εκ των πραγμάτων πεπερασμένη προσφορά των ευρωπαίων παραγωγών έχει οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις των τιμών. Επίσης η ώθηση των τιμών του χοιρινού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση (άρα στην πορεία πιθανότατα και την τιμή) για άλλα κρέατα, όπως τα πουλερικά, το αρνί και το βόειο κρέας.

Τον περασμένο Μάιο η Κίνα εισήγαγε 45% περισσότερο κρέας από ό,τι τον αντίστοιχο περσινό μήνα

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχείαChina Meat Imports Hit Record as Pork Prices Jump on Swine Fever | Bloomberg.com, μόνο τον Μάιο η Κίνα εισήγαγε 556.276 τόνους κρέατος, ποσότητα αυξημένη 45% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι δε εισαγωγές χοιρινού σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (63%) σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος. Στο πεντάμηνο οι κινεζικές εισαγωγές κρέατος ανήλθαν στους 2,2 εκατ. μετρικούς τόνους, 23% άνοδος σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2018.

Ενδεικτικό του πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί οι διεθνείς τιμές είναι το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει τις τιμές εκκαθάρισης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futuresFutures | investopedia) για ζώντα χοιρινά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME). Οι τιμές του συμβολαίου άγγιξαν υψηλό έτους στις 5 Απριλίου 2019 (98,98 δολ. ανά λίβρα) – μία αύξηση σχεδόν 39 δολαρίων, από τα 60 δολάρια που ήταν προηγουμένως. Αυτήν την περίοδο, παρά την πτωτική πορεία από τις υψηλές τιμές, βρίσκονται στα 75,48 δολ. και παραμένουν σχεδόν 15 δολάρια υψηλότερα από το σημείο εκκίνησης (60,98 δολ.) στην αρχή του έτους ή ποσοστό 23,77%.

bloomberg markets

Πηγή: Bloomberg Markets
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Όπως εξηγεί στο inside story ο Νίκος Λούστας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μέγας ΓύροςΜέγας Γύρος» (μέλος του ΣΕΒΕΚ), που διαθέτει δύο εργοστάσια, ένα σε Ελλάδα και ένα σε Αμερική και εξάγει τα προϊόντα της σε 15 χώρες, «το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας σε χοιρινά κρέατα υστερεί πολύ και μπορεί να καλύψει μόνο το 35-40% της εγχώριας ζήτησης, άρα όλοι οι γύροι που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και εν συνεχεία εξάγονται ή καταναλώνονται εδώ, είναι με εισαγωγή πρώτης ύλης. Οι έλληνες χοιροτρόφοι δεν έχουν τόσο μεγάλες μονάδες ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν μεγάλα εργοστάσια. Εμείς παράγουμε 32 τόνους γύρο την ημέρα, ποιος να μας τροφοδοτήσει με τόσο κρέας;».

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα εισάγει σταθερά πάνω από 200.000.000 κιλά χοιρινού κάθε χρόνο. Ειδικότερα, το 2018 εισήγαγε 202.112.240 κιλά νωπού χοιρινού κρέατος συνολικής αξίας 517.590.052 δολαρίων.

Όγκος και αξία εισαγωγών στην Ελλάδα χοιρινού κρέατος
Έτος Αξία σε δολάρια Ποσότητα σε κιλά
2018 517.590.052 202.112.240
2017 532.926.209 201.388.301
2016 464.978.883 200.411.388
2015 438.607.923 200.830.868
Πηγή: Βάση δεδομένων εμπορίου ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον Νίκο Λούστα, η μετάδοση της αφρικανικής πανώλης στους κινεζικούς χοίρους προκάλεσε φέτος απότομες και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του εισαγόμενου νωπού χοιρινού κρέατος, «70-80 λεπτά του ευρώ ανά κιλό», οι οποίες μετακυλίστηκαν από τις βιομηχανίες μεταποίησης στα ψητοπωλεία και τα σουβλατζίδικα.

Αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές

Πάντως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση ΚρέατοςΤα μέλη της ΕΔΟΚ | edokhellas.com (ΕΔΟΚ), που εκπροσωπεί τους έλληνες κτηνοτρόφους, με ανακοίνωση που εξέδωσε όταν είχε φουντώσει η κουβέντα για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι εμμέσως αμφισβητούσε τα όσα υποστηρίζει ο ΣΕΒΕΚ και άλλοι περί δυσβάστακτων αυξήσεων στις τιμές του χοιρινού, αφήνοντας αιχμές για αισχροκέρδεια.

«Η άνοδος της ζήτησης της Κίνας δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού και δεν δικαιολογεί τον θόρυβο για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια»
Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος

Όπως ανέφερε, «μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος να εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξητική τάση, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει την εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο, τα στοιχεία τιμών χονδρικής και λιανικής δεν δείχνουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης. Η όποια άνοδος της ζήτησης της Κίνας για χοιρινό κρέας, δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού κρέατος και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια στα επίπεδα των 3 ευρώ. Υπογραμμίζουμε, πάντως, πως όλος αυτός ο ντόρος μοιάζει με έμμεση παραδοχή των εμπλεκομένων ότι το χοιρινό κρέας που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν τα σουβλάκια είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενο.

ekpigs1309253

Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Βαρβάκειο (φωτογραφία του 2008). [Βάιος Χασιαλής/Eurokinissi]

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατιμήσεις που υπερβαίνουν τα 0,20-0,30 λεπτά το κιλό εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και οι αυξήσεις μπορούν να απορροφηθούν από τη βιομηχανία μεταποίησης, την αλυσίδα διανομής και την εστίαση».

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως οι ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές κρέατος δεν έχουν γίνει εμφανείς στις τιμές εισαγωγών και λιανικής στην Ελλάδα

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία παρότι αναγνωρίζει τις έντονες ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές κρέατος, υποστηρίζει ότι αυτές δεν έχουν ακόμη γίνει ιδιαίτερα εμφανείς στις τιμές εισαγωγών και λιανικής στην Ελλάδα και ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος, παρότι δεν έχει προς το παρόν εμφανιστεί κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Ελλάδα, έχουν αυξήσει τις τιμές τους, παρασυρόμενοι από τη διεθνή τάση. Η άνοδος αυτή στις εγχώριες τιμές χονδρικής επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρείχε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο inside story, με βάση τα οποία ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία (εγχώρια αγορά) για το κρέας χοιροειδών, νωπό ή διατηρημένο με απλή ψύξη, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 100,47 μονάδες, αυξημένος κατά 3,28% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ως προς τις τιμές λιανικής, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο σχετικός υποδείκτης χοιρινού κρέατος αυξήθηκε τον Απρίλιο στις 105,74 μονάδες από τις 101,8 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.

Και οι έλληνες πτηνοτρόφοι, που καλύπτουν εξ ολοκλήρου την εγχώρια ζήτηση, ανέβασαν ελαφρά τις τιμές τους λόγω «ντόρου»

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς κρέατος, ενώ οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό αφορούν στο χοιρινό κρέας, αρκετά ψητοπωλεία έχουν αυξήσει τις τιμές και στα σουβλάκια (πίτα) με κοτόπουλο κατά 10-15 λεπτά του ευρώ, αφού και οι έλληνες πτηνοτρόφοι, που καλύπτουν εξ ολοκλήρου την εγχώρια ζήτηση, έχουν επίσης ανεβάσει ελαφρώς τις τιμές τους, λόγω του «ντόρου».

Στο μεταξύ, σε επικοινωνία του inside story με την Επιτροπή Ανταγωνισμού μας ενημέρωσαν ότι ο αυτεπάγγελτος έλεγχος που ξεκίνησε τέλος Απριλίου για την τιμή του σουβλακιού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συλλογής στοιχείων, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Επί του παρόντος ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει εστιάσει στα ψητοπωλεία και δεν έχει επεκταθεί στο χονδρεμπόριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στην πορεία να κινηθεί και προς τα εκεί. Κλείνοντας να θυμίσουμε πως οι έρευνες τις Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτηρίζονται ιστορικά από μεγάλες καθυστερήσεις.

picture 1342 1482400216
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.