Σαφές μήνυμα απαρέγκλιτης τήρησης των συμφωνηθέντων ετοιμάζονται να στείλουν στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Στο τραπέζι της συνεδρίασης θα βρεθεί το Ελληνικό ζήτημα, καθώς έστω και τυπικά οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν την έκθεση την οποία συνέταξαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών μετά την ολοκλήρωση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έχει ακόμα ανακοινώσει το όνομα του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν την πρόθεση να κάνουν ένα κύκλο συζήτησης σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Στόχος θα είναι σταλούν τα πρώτα «προειδοποιητικά» μηνύματα προς την νέα κυβέρνηση ότι παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να χτυπήσουν «καμπανάκι» κινδύνου αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν εντοπιστεί στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων δράσεων τα οποία αφορούν την τρίτη αξιολόγηση. Τα περισσότερα από αυτά είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε ήδη οι Θεσμοί έχουν επισημάνει προβλήματα στην υλοποίηση τους, είτε έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές. Κατά κύριο λόγο αυτές αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, αλλά και η δικαιολόγηση του δημοσιονομικού αποτυπώματος το οποίο θα επιφέρει η λήψη των μέτρων θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο πρώτο δικό του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε στο νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να «σκανάρουν» τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών. Σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2020 στον οποίο θα πρέπει να καταγράφονται οι στόχοι του έτους, αλλά και τα αποτελέσματα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς προκειμένου να μπορούν να συζητήσουν στη συνέχεια με τους εταίρους για όποιες αλλαγές επιθυμεί να κάνει η νέα κυβέρνηση.