Με σπουδές σε δύο από τα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως, το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι λογικό να έχει προσλαμβάνουσες και σαφείς επιρροές από το μοντέλο διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο βοηθός του προέδρου, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου (chief of staff). Και όταν λέμε «προσωπικό», εννοούμε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου (μέχρι το 1961 λεγόταν «γραμματέας του προέδρου») είναι πολιτικός υπάλληλος ο οποίος είναι το «δεξί χέρι» του πλανητάρχη. Παρότι ο εν λόγω ρόλος δεν προβλέπεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, όλοι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Χάρι Τρούμαν και εξής είχαν ορίσει προσωπάρχη. Τα καθήκοντα του προσωπάρχη ποικίλλουν από τη μια διοίκηση στην άλλη. Συνήθως επιβλέπει τις ενέργειες του προσωπικού του Λευκού Οίκου και διαχειρίζεται το πρόγραμμα του προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται: η επιλογή του προσωπικού του Λευκού Οίκου, τα ραντεβού του προέδρου, η διαχείριση της ροής των πληροφοριών, η προστασία των συμφερόντων του προέδρου, οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για την εφαρμογή της ατζέντας του πολιτικού προϊσταμένου του, η ενημέρωση του προέδρου. Λόγω αυτών των καθηκόντων, ο επικεφαλής του προσωπικού φέρει ενίοτε και το προσωνύμιο «Ο φύλακας».

Στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, προσωπάρχης είναι ο Μικ Μαλβάνεϊ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τζον Κέλι στις 2 Ιανουαρίου 2019, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον ελληνικής καταγωγής Ρέινς Πρίμπους στις 31 Ιουλίου 2017.

Πρόσωπο-κλειδί στη νέα κυβέρνηση

Ενα πρόσωπο-κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού που φέρεται να έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκη, κατά τα πρότυπα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, είναι ο έμπειρος τεχνοκράτης Άκης Σκέρτσος, που μέχρι πριν από μικρό χρονικό διάστημα διατελούσε γενικός διευθυντής του ΣΕΒ (παραιτήθηκε στις 30 Ιουνίου). Ο Ακης Σκέρτσος είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο πολιτικό μάνατζμεντ και λόμπινγκ από το Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» των ΗΠΑ.

Άλλοτε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διευθυντής του γραφείου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Τάκη Πικραμμένου, αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχει την ευθύνη για το κυβερνητικό έργο. O Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει ρόλο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα τον συντονισμό του έργου της νέας κυβέρνησης.