Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Πτώση των μετοχών της Deutsche Bank καθώς ξεκινούν οι περικοπές θέσεων εργασίας».

Όπως αναφέρεται, μετά την ανακοίνωση της μέσα στο Σαββατοκύριακο πως πρόκειται να περικόψει 18.000 θέσεις εργασίας, ο CEO της τράπεζας δήλωσε σήμερα πως οι απολύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον Chrstian Sewing (CEO) «στους τομείς από τους οποίους πρόκειται να αποσυρθούμε, η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Γερμανίας προέβη στην ανακοίνωση των 18.000 απολύσεων την Κυριακή, στο πλαίσιομιας ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2022, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να συρρικνωθούν στις 74.000 από 91.500 που υπάρχουν σήμερα.

Ο Sewing δεν αναφέρθηκε στο πώς ακριβώς θα επηρεασθούν οι συγκεκριμένες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο τραπεζικός όμιλος, αν και έγινε γνωστό πως οι πρώτες απολύσεις θα πραγματοποιηθούν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Την σχετική ανακοίνωση ακολούθησε πτώση 4,5% των μετοχών της Deutsche Bank.

Οι ειδήμονες εμφανίζονται να έχουν αντιφατικές απόψεις σε ότι αφορά τα σχέδια διαχείρισης: έτσι, ενώ κάποιοι επαινούν το κουράγιο του τραπεζικού ομίλου να προχωρήσει στις αλλαγές, κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να ανησυχούν σχετικά με την ευρωστία του κορυφαίου για τη βιομηχανία τραπεζικού φορέα.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης αναμένεται να κοστίσει 7,4 δις ευρω και ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση του ελεγκτικού συμβουλίου της εταιρείας στη Φρανκφούρτη.

Το επενδυτικό σκέλος της Deutsche Bank θα περιορισθεί σημαντικά, με τις Νέα Υόρκη και Λονδίνο να δέχονται τα ισχυρότερα χτυπήματα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει τις αλλαγές αυτές ως «ένα θετικό βήμα προς ένα περισσότερο ισορροπημένο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», ωστόσο εξακολουθεί να κρατά την αρνητική του εκτίμηση για την τράπεζα εξαιτίας των «σημαντικών προκλήσεων» που αντιμετωπίζει.

Η Deutsche Bank έχει κατηγορηθεί – σημειώνει το DPA – πως  συμμετείχε σε μια σειρά σκανδάλων στη διάρκεια των ετών, στα οποία περιλαμβάνεται η χειραγώγηση επιτοκίου, ο ρόλος της στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων, καθώς και υποψίες για ξέπλυμα χρήματος.

Η τράπεζα είχε την περασμένη χρονιά δηλώσει κέρδος προ φόρου για πρώτη φορά από το 2014. Ωστόσο, την Κυριακή, ανακοίνωσε πως αναμένει απώλειες 500 εκ. ευρω προ φόρου, και 2,8 δις ευρω μετά την επιβολή φόρου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πηγή: