Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να πάρει σήμερα επισήμως το “δαχτυλίδι” από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ προκειμένου να διαδεχθεί τον αποχωρούντα Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά καθώς θα μεταβαίνει από τη μια θέση στην άλλη, γεννώνται ερωτηματικά για το ποιος θα πάει στη θέση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κρατήσει για τον εαυτό της την ηγεσία του ΔΝΤ υποστηρίζοντας έναν και μοναδικό υποψήφιο, αν και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αξιωματούχοι διατείνονται ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει κάποιους υποστηρικτές στον ευρωπαικό Νότο, ο διοικητής της τράπεζας της Αγλίας Μαρκ Κάρνευ δεν είναι δα και τόσο Ευρωπαίος πλέον, ενώ κάποια άλλα ονόματα δεν γεμίζουν κανενός το μάτι!

Όπως σχολιάζει το Reuters παραδοσιακά το ΔΝΤ διοικείται από έναν Ευρωπαίο, ενώ ένας Αμερικανός ηγείται της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το γεγονός, δε, ότι στην τελευταία τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Ντέιβιντ Μάλπας κάνει τους Ευρωπαίους να θεωρούν δεδομένο πως τα ηνία του ΔΝΤ θα λάβει πάλι κάποιος από τη Γηραιά Ήπειρο.

Αρα εν αναμονή συμφωνίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς το πρόσωπο που κατά τη γνώμη τους θα ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις του Ταμείου σε εποχές ιδιαίτερα επώδυνες οικονομικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Οι κανόνες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού διευθυντή πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών.