Κι έτσι όπως η θάλασσα τραγουδάει λικνιζόμενη το καλοκαίρι, προτείνω μια βόλτα πολύ χαρακτηριστική! Ας ακούσουμε μια μουσική που ζωγραφίζει, μάλλον συμβολικά, ένα  αγκίστρι…

Μηνάς Αλεξιάδης  Κι έτσι όπως η θάλασσα τραγουδάει λικνιζόμενη το καλοκαίρι, προτείνω μια βόλτα πολύ χαρακτηριστική! Ας ακούσουμε μια μουσική που ζωγραφίζει, μάλλον συμβολικά, ένα  αγκίστρι…

Η μουσική του Μηνά Αλεξιάδη στηρίζεται, γενικότερα ιδωμένη, σε επεξεργασίες με φθογγικό υλικό από την αρχαία, τη βυζαντινή και την ελληνική δημοτική μουσική. Η προσωπική του συνθεσιακή τεχνική προσκαλεί συχνά τις ετεροφωνικές μετατροπίες, στοιχεία από τη τζαζ και μεταμοντέρνες πινελιές να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.  Μιλάμε σήμερα για μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα.

Ο Αλεξιάδης που είναι σήμερα καθηγητής στο πανεπιστήμιο, είναι πτυχιούχος της νομικής σχολής, εξαιρετικός πιανίστας, (υπήρξε αγαπημένος μαθητής της Μαρίκας Παπαϊωάννου).

Αυτοσχεδιάζει επίσης, με έναν ιδιαίτερο, ελκυστικό τρόπο. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έργα του έχουν δισκογραφηθεί σε 20 δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.

Έχει συνθέσει μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, όπερα, μουσική για μπαλέτο, μουσική για το θέατρο, μουσικοθεατρικά έργα.

Συμπληρώνουν τον μεγάλο εργογραφικό του κατάλαγο τα μουσικοθεατρικά έργα «Viva la Vida/ Frida Kahlo», «Η ωραία θυμωμένη» . «Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης», «Το μυστικό των ποταμών» (πάνω σε δικά του κείμενα), η μουσική για μπαλέτο, η μουσική για το θέατρο (Θέατρο Έρευνας, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο “To Τρένο στο Ρουφ” ) και για τον κινηματογράφο: Τ. Παπαγιαννίδη “Θεσσαλονίκη- Tρεις Άνεμοι”, M. Νικολακάκη “Το Πατάρι”, Mάρσας Mακρή: “Στον Τοίχο” (Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2003), “Στεγνό Καθάρισμα” και “Tο Ταμένο”, που το 2003 ήταν υποψήφια για τον “Χρυσό Φοίνικα” του Φεστιβάλ Καννών.

Στιγμιότυπο 2019 07 11 9.40.03 μμ

Διαβάστε τον εδώ:

Η «Ιστορία του Στρατιώτη”. Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky” (Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Αθήνα, 2003). Ο Mαγικός Αυλός του Ορφέα. Δέκα μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο (Εκδόσεις Παπαζήση, 2010). Διαφορετική προσέγγιση, φως πάνω στα θεωρούμενα ως δευτερεύοντα σημεία στην ιστορία της λυρικής τέχνης και της εργογραφίας της. «H κοινωνική διάσταση της τζαζ και οι σχέσεις της με την εμπορική- ελαφρά μουσική». Εισήγηση στο διεθνές συνέδριο: H αξία της μουσικής σήμερα – Η μουσική μεταξύ ουμανισμού και εμπορευματοποίησης (Ινστιτούτο Goethe Aθηνών-27 Φεβρουαρίου 2002 και στον τόμο H αξία της μουσικής σήμερα, Εκδόσεις Ορφέως M. Nικολαΐδης & Σια, Αθήνα 2003).

Με ένα αγκίστρι λοιπόν, θα  ευχηθούμε στον Μηνά Αλεξιάδη καλό καλοκαίρι!

Καλή ακρόαση!