Ο θώκος του Απόδημου Ελληνισμού είναι δύσκολος και επικίνδυνα λεπτός στις ισορροπίες.

ioyst fragkouli

 Ιουστίνη Φραγκούλη -Αργύρη  

Έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η τοποθέτηση του Αντώνη Διαματάρη, εξωκοινοβουλευτικού και πρώτου Απόδημου Έλληνα στο υφυπουργείο του Απόδημου Ελληνισμού; Βεβαίως, ήταν ένας σοκαριστικός διορισμός, κυρίως διότι ο Αντώνης Διαματάρης είναι εκδότης της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, της οποίας τα ηνία κρατεί εδώ και σαράντα χρόνια.

Ο Αντώνης Διαματάρης όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της συντηρητικής εφημερίδας των ΗΠΑ (θρυλείται μάλιστα πως η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μετοχές στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ)  έχει δημιουργήσει ιστορικές σχέσεις με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής αλλά και ιστορικές εχθρότητες με άλλους παράγοντες της ελληνοαμερικάνικης ομογένειας.

Επομένως, ο Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος έχει τις δικές του αποσκευές γεμάτες με επιτυχίες αλλά και εχθρότητες, επιλέχτηκε για τον μέγιστο ρόλο της αναστύλωσης και αναβίωσης της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, που πέθανε μετά το τέλος της θητείας του υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρη Νιώτη.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το ρίσκο να διορίσει τον προσωπικό του φίλο στον κρίσιμο θώκο του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού; Κατά τη γνώμη μου έπαιξαν ρόλο οι εξής παράγοντες:

  1. Εν όψει της υποβολής του νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων, ο Μητσοτάκης θέλησε εξ αρχής να δείξει πως δεν είναι ούτε επιλήσμων των υποσχέσεών, ούτε αμνήμων ούτε αγνώμων στους απόδημους Έλληνες τους οποίους είχε την τύχη να γνωρίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών του στις ΗΠΑ.
  2. Στο σχεδιασμό του μελλοντικού νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων θέλησε να έχει κοντά του ένα έμπιστο σύμβουλο, ο οποίος θα δώσει εκ του σύνεγγυς τη γνώμη του για τις παραμέτρους και τις επικίνδυνες στροφές ενός τέτοιου νομοσχεδίου, που αν τελικά ψηφισθεί θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες του ελληνικού εκλογικού σώματος.
  3. Ο Αντώνης Διαματάρης δεν είναι ένας απλός εκδότης μιας ημερήσιας εφημερίδας, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όλους τους οικονομικά ισχυρούς παράγοντες της Ελληνοαμερικάνικης ομογένειας, τους οποίους μπορεί να πείσει να επενδύσουν πλέον στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της μετά κρίση εποχής.
  4. Ο Αντώνης Διαματάρης μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στο κεφάλαιο των ΗΠΑ και τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα υποδεικνύοντας τα χρόνια προβλήματα, τις αγκυλώσεις και τις κακοτράχηλες ατραπούς της ελληνικής γραφειοκρατίας.
  5. Ο μέχρι χθες εκδότης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εκείνος μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές καθώς χρόνια τώρα εκεί έχει δεσμούς με τους μεγαλύτερους παίκτες του τουριστικού κεφαλαίου.
  6. Γνωρίζει τα κρίσιμα θέματα της διατήρησης και προώθησης της ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ, ένα κομμάτι στο οποίο χωλαίνει η στήριξη της ελληνικής πολιτείας.
  7. Γνωρίζει επίσης τις γραφειοκρατικές αδικίες εις βάρος των Αποδήμων Ελλήνων, γεγονός που θα φέρει σε πρώτη γραμμή τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο.
  8. Εχοντας την πείρα του αγώνα για την επιβίωση των ελληνικών ομογενειακών μέσων, ο πρώην εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας, καλείται να στηρίξει με διαφημίσεις και με δικαιότητα όλα τα ομογενειακά μέσα ανά τον κόσμο.
  9. Όντας μεγάλος παράγοντας στα εκκλησιαστικά ζητήματα, καλείται να μεσολαβήσει για την ενίσχυση και στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Αρχιεπισκοπών και Μητροπόλεων της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Αυστραλίας  καθώς και των Πατριαρχείων ανά τις ηπείρους.
  10. Με απόλυτη απόσταση, ουδετερότητα και χωρίς προκαταλήψεις είναι εντεταλμένος να παίξει ένα πολυδιάσταστο ρόλο του οποίου τις παραμέτρους εν πολλοίς γνωρίζει.

Ο θώκος του Απόδημου Ελληνισμού είναι δύσκολος και επικίνδυνα λεπτός στις ισορροπίες. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός έκανε μια ρηξικέλευθη επιλογή στο πρόσωπο του φίλου του Αντώνη Διαματάρη. Η επιτυχία του τελευταίου θα δικαιώσει την επιλογή Μητσοτάκη αποκαθιστώντας τη χαμένη τιμή του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Τυχόν υπεκφυγές και αποτυχίες πάλι θα χρεωθούν στον Ελληνα πρωθυπουργό, γι αυτό ο Αντώνης Διαματάρης πρέπει να σταθεί αντάξιος των ευθυνών και της μεγάλης πρόκλησης.

Καλή επιτυχία!

πηγη huffingtonpost.gr