Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη την Ελλάδα για τη μειωμένη φορολογία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου ή της τσικουδιάς στα σούπερ μάρκετ και τις κάβες πρόκειται να φέρει η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για την επιβολή μικρότερης κατά 50% φορολογίας στα αποστάγματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, εκτιμάται ότι η φιάλη των 700 ml τσίπουρου ή τσικουδιάςθα είναι ακριβότερη κατά 4 – 5 ευρώ, όταν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κομισιόν, μετά από καταγγελίες εισαγωγέων οι οποίοι έκριναν ότι πλήττονται από τη διαφοροποίηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την οδηγία 92/83, υιοθετώντας διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο φόρος στο εμφιαλωμένα αποστάγματα – με την εξαίρεση του ούζου – πρέπει να είναι ο ίδιος και με ποτά, ενώ ο μειωμένος φόρος θα έπρεπε να αφορά μόνο μικρούς παραγωγούς που διακινούν χύμα το προϊόν τους.