Πανηγυρική ήταν σήμερα η ατμόσφαιρα στη Βουλή των Ελλήνων. Αθρόες προσελεύσεις, ενδιαφέρουσες ενδυματολογικές εικόνες, ενθουσιώδεις ή μετριοπαθείς δηλώσεις κατά την προσέλευση –   λίγες γυναικείες παρουσίες, 21.66% –  πολλά χαμόγελα και το σημαντικότερο: χωρίς βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Γεγονός που χαρακτηρίζεται θρίαμβος της ελληνικής δημοκρατίας, ύστερα από μια  τετραετή νοσηρή παρουσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές ορκίστηκαν πίστη στο σύνταγμα και στη δημοκρατία.

Η ανανέωση της Βουλής υπολογίζεται στα δύο τρίτα – 122 νέα πρόσωπα  – και όπως είδαμε στις οθόνες μας πλείστοι όσοι οι συγγενείς των…νεοσύλλεκτων κατέκλυσαν τα θεωρεία της Βουλής κι ένας συνωστισμός πέραν του αναμενόμενου υπήρξε. Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

`Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της νέας σύνθεσης και της νέας κατάταξης στα έδρανα και στα ορεινά, όπως αποκαλούνται τα πίσω έδρανα της Βουλής, είναι η παρουσία του ΜΕΡΑ25. Οι βουλευτές του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκονται στριμωγμένοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριατερά και πίσω και στην Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου από τα δεξιά  (όπως ακριβώς βλέπουμε την εικόνα της αίθουσας της Βουλής). `Αρα μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και τι είδους αντιδράσεις ή αν θα δούμε τον Γιάνη να κατεβαίνει συχνά στο κάτω μέρος της Βουλής κοντά στο προεδρείο και να απολαμβάνει τις συνεδριάσεις οκλαδόν. `Εχει συμβεί στο παρελθόν. Τι έχει αλλάξει τώρα, ώστε ο βουλευτής που αναμένεται να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση (μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ότι λέγεται) να ακολουθήσει διαφορετική συμπεριφορά; Εκτός αν ο νέος πρόεδρος της Βουλής επιμείνει και επιβάλλει κανόνες που μπορεί να αφορούν ακόμη και τις …σαγιονάρες. Σαγιονάρες και..στα πατώματα, εκτός.

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

H τελετή ξεκίνησε με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου – ένα τελετουργικό που παραμένει στο σύνταγμα – και φυσικά θα ακολουθήσει και ο πολιτικός όρκος για όσους διαφωνούν με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.

 

 

4855819.jpg
4855825.jpg
4855829.jpg
4855833.jpg
4855859.jpg
4855727.jpg
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Χρήστο Σταϊκούρα (copyright: Eurokinissi)
4855784.jpg
Η Νίκη Κεραμέως με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (copyright: Eurokinissi)

 

4855780.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Φωτεινή Πιπιλή (copyright: Eurokinissi)
4855778.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Λευτέρη Αυγενάκη (copyright: Eurokinissi)

 

4855725.jpg
Ο Βασίλης Βασιλικός (copyright: Eurokinissi)
4855675.jpg
Η Άννα Ευθυμίου (copyright: Eurokinissi)