Γράφει η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, Ελένη Σικαβίτσα

Η Σιμόν Βέιλ, η Γαλλίδα πολιτικός που επιβίωσε των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, μέλος της περίφημης Γαλλικής Ακαδημίας, η πολιτικός και υπουργός η οποία με την ήρεμη δύναμή της έδωσε μάχες για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία και διετέλεσε υπουργός, επικεφαλής Ινστιτούτου που στόχο είχε τη διαφύλαξη της γαλλικής γλώσσας, έγινε και η πρώτη πρόεδρος του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αγάπησε την Ευρώπη, την υπερασπίστηκε μέχρι τέλους, διότι γνώριζε ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού ονείρου υπήρχε πριν απ΄όλα το όνειρο της ειρήνης και της ελευθερίας για το οποίο αγωνίστηκε τόσο πολύ. 


Μια προεδρία ειδικά αφιερωμένη στην δικαιοσύνη για τους ασθενέστερους, τους πλέον αδύναμους, τους πλέον ταπεινωμένους, έναντι αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας ζήσαμε τα τελευταία χρόνια την αποκρουστικότερη όψη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της Κομισιόν, ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία της:”Να γεφυρώσουμε τις διαφορές που μας χωρίζουν, οι προκλήσεις του σήμερα να είναι οι ευκαιρίες του αύριο” και συνέχισε:

“Πρέπει όμως να φροντίσουμε και τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας: τα παιδιά μας. Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Είμαι μητέρα επτά παιδιών και γνωρίζω καλά ότι η ζωή ενός παιδιού είναι εντελώς διαφορετική, όταν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τη μουσική, σε υγιή διατροφή, όταν έχει δίπλα του ανθρώπους που το αγαπούν. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα εγγυήσεων για τα παιδιά, με το οποίο θα εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Ευρώπη που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα έχει πρόσβαση στα πλέον βασικά δικαιώματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Το σύστημα αυτό θα τους δώσει δύναμη και θα επιτύχει τεράστια αποτελέσματα, αν στηρίξουμε τα παιδιά μας, όταν είναι νέα”

Aς ευχηθούμε οι υποσχέσεις να μη μείνουν υποσχέσεις κι όλα αυτά τα ωραία και συγκινητικά να υλοποιηθούν.

*Il y a 40 ans aujourd’hui, #SimoneVeil devenait #présidente du premier #Parlementeuropéen élu au suffrage universel et oui, c’est une raison suffisante pour exhumer cette superbe photo d’elle et son chat (Vanity Fair.fr)