Χιλιάδες τόνοι ελληνικής αλόης μένουν αναξιοποίητοι στο χωράφι, λόγω της έλλειψης μεταποιητικών μονάδων στην Ελλάδα, αλλά και της απουσίας σαφούς νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, κοντά στο 70% μένει αδιάθετη στο χωράφι, με την αλόη βέρα να είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στον αγροτικό τομέα, ωστόσο μένει στα αζήτητα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τόσο για την παραγωγή, όσο και για την μεταποίηση.

ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί η ετήσια παραγωγή της αλόης να φτάνει τους 7.500 τόνους, ωστόσο διοχετεύονται, στην ελληνική και ξένη αγορά, λιγότεροι από 800 τόνοι, με αποτέλεσμα η έλλειψη οργάνωσης, οι μικρές επενδύσεις στο κομμάτι της μεταποίησης και η νοθεία, να την καθιστά σχεδόν ανενεργή.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Το πρόβλημα, που υπάρχει στη χώρα, κάνει τους παραγωγούς, όπως δηλώνουν στο FnB Daily, να βλέπουν τις εξαγωγές ως έναν πολύ μακρινό στόχο, εάν δεν οργανωθούν και δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προδιαγραφές για την προώθηση της αλόης. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ελάχιστες εξαγωγές, που πραγματοποιούνται, κατευθύνονται προς χώρες με μηδενική παραγωγή αλόης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

“H βιομηχανία υγείας και ευεξίας θεωρεί τα προϊόντα από αλόη, ως τα σημαντικότερα για την ανάπτυξή της, κατά την δεκαετία, που διανύουμε. Έτσι, η προσφορά της στον ελληνικό πρωτογενή τομέα μπορεί να είναι σημαντική, λόγω της μεγάλης προστιθέμενης αξίας, που έχει ως προϊόν, αρκεί να υπάρξει ενεργοποίηση” δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Βιοκαλλιεργητών Αλόης, Μισαήλ Κουγιουμτζίδης.

Κωνσταντίνα Χελιδώνη

FNBDAILY