“Ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο, όπως πριν από 45 χρόνια αν απειληθεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων” Δεν θα μπορούσε να αφήσει την κανονικότητα του καθημερινού απειλητικού λόγου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι, σε μια επετειακή ημέρα επέλεξε να στάξει το σύνηθες δηλητήριό του με αποδέκτες `Ελληνες και Κυπρίους. Ιδια γεύση.

Την ίδια ώρα , προς επίρρωσιν των γνωστών απειλών, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο Αττίλας σαν σήμερα το 1974
 
 
Με τον γνωστό… κινηματογραφικό τρόπο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «τιμά» την αυριανή 45η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Με ένα βίντεο ειδικά φτιαγμένο για την επέτειο και ένα μήνυμα στο twitter, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ακολουθούν και αυτές την ίδια προκλητική ρητορική. Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες αρχείου, αποτυπώνοντας τον πόνο που βίωναν οι Τ/Κ πριν από την εισβολή μέχρι και το 1974, οπότε η Τουρκία επεμβαίνει και φέρνει τη χαρά, την ανακούφιση και τα τραγούδια στους Τουρκοκύπριους. Το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με αυτό το βίντεο είναι ότι από το 1974 που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν την ειρήνη στο νησί μέχρι και σήμερα αποτελούν τον εγγυητή της ενότητας, της σταθερότητας και της ατέρμονης γαλήνης στην Κύπρο… «Μαζί με τους ήρωες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο πριν από 45 χρόνια, ανακουφίζοντας τους αδελφούς μας από την τυραννία και τον πόνο, τιμούμε παράλληλα με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη όλους τους ήρωες και τους βετεράνους μας», αναφέρεται στο μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που συνοδεύει το βίντεο κλιπ. Το βίντεο κλείνει δείχνοντας έναν πιλότο F-16 του σήμερα να χαιρετά το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τουρκικά F-16 πάνω από την Κερύνεια

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα από την αεροπορική βάση του Ικονίου και πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο βρίσκεται ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου.