Σήμερα η ΚΟ της ΝΔ απαρτίζεται από 2 πρώην πρωθυπουργούς (Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά), 2 πρώην μεταβατικούς αρχηγούς (Β. Μεϊμαράκη, Γ. Πλακιωτάκη), 1 υποψήφια αρχηγό (Ντόρα Μπακογιάννη), 2 αντιπροέδρους (Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης) και πλήθος πρώην υπουργών και υφυπουργών.

Η οικογένεια Καραμανλή συμμετέχει στη Βουλή με 3 άμεσα μέλη (Κ. Καραμανλής, Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα και Άννα Καραμανλή). Η οικογένεια Μητσοτάκη με 2 (Κ. Μητσοτάκης και Ντ. Μπακογιάννη). Ο Μ. Βαρβιτσιώτης είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου και υπουργού της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτη, γόνος οικογενείας με συμμετοχή στη Βουλή από τον 19ο αιώνα. Ο Χρ. Δήμας γιος του έτερου πρώην αντιπροέδρου, υπουργού και κοινοτικού επιτρόπου Σταύρου Δήμα. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, κόρη του αποθανόντος υπουργού Ι. Κεφαλογιάννη, μιας οικογένειας με μακρά πολιτική παράδοση στην Κρήτη από όπου έλκει και την καταγωγή του και ο βουλευτής Ρεθύμνου Ι. Κεφαλογιάννης (ο νεότερος). Ο Κ. Σκρέκας είναι γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Θεόδωρου Σκρέκα ενώ πατέρας του Κ. Καραγκούνη ήταν ο αείμνηστος Α. Καραγκούνης, βουλευτής της κεντροδεξιάς παράταξης και κυβερνητικό στέλεχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Γιος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου είναι ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου ενώ υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν και ο αποθανών Ασημάκης Φωτήλας, πατέρας του άρτι αφιχθέντος από το ΠΟΤΑΜΙ στη ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα. Ισχυρή πολιτική ρίζα διαθέτει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς ο πατέρας του ήταν βουλευτής της ΕΡΕ όπως και ο παππούς του και εκλέγονταν με το Λαϊκό Κόμμα. 

ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Από τζάκι που εκτείνεται στα βάθη των αιώνων είναι και ο Αντώνης Σαμαράς. Πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφεξελέγη βουλευτής της ΝΔ το 1977 σε ηλικία μόλις 26 ετών, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, καθώς ο θείος του Γεώργιος Σαμαράς ήταν βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΡΕ. Είναι γιος της Λένας Ζάννα-Σαμαρά, εγγονής του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα από την κόρη τους, τη Βιργινία, η οποία παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ζάννα, μετέπειτα υπουργό επί Ελευθερίου Βενιζέλου ενώ είναι απόγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη. Η ιστορία της οικογένειας έχει την αναφορά της στη Βυζαντινή περίοδο.

ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ…

Πέραν της πολιτικής ρίζας, πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές διαθέτουν όνομα «βαρύ κι ασήκωτο» για τα σημερινά δρώμενα. Η Γεωργία Μαρτίνου στην Περιφέρεια Αττικής είναι κόρη του Θανάση Μαρτίνου, εκ των ισχυρότερων εφοπλιστών της χώρας ενώ ο παππούς της ήταν ο μεγαλύτερος αντικέρ των Αθηνών, εκ των πιο γνωστών πανευρωπαϊκά στον κλάδο του. Ο Μ. Βορίδης είναι ανιψιός του πατριάρχη της ελληνικής καρδιολογίας Ευτύχιου Βορίδη, προσωπικού ιατρού του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Ευτ. Βορίδης ήταν ο κουμπάρος στον πρώτο γάμο του αγαπημένου του ανιψιού. Άλλωστε ο βουλευτής της ΝΔ ουδέποτε έκρυψε το καραμανλικό παρελθόν του αναφέροντας υπερηφάνως ότι εκείνος ενέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην Τοπική του Κολωνακίου στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι κόρη του καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής Π. Ασημακοπούλου, επιστήθιου φίλου και συμμαθητή από τα Ανάβρυτα του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου ενώ διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με την οικογένεια Σαμαρά, καθώς ο πατέρας της κατάγεται από την Πύλο Μεσσηνίας.

Η Σοφία Βούλτεψη επίσης είναι θυγατέρα του Γιάννη Βούλτεψη, της εμβληματικής φυσιογνωμίας της δημοσιογραφίας ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε άμεσος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη. Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης προέρχεται από την ομώνυμη μανιάτικη πολιτική-στρατιωτική οικογένεια, η παρουσία της οποίας στο Κοινοβούλιο χρονολογείται από τη μεταπολεμική περίοδο. Ο πρόγονός του Δημήτριος Δαβάκης είχε διατελέσει υφυπουργός και υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις Καραμανλή από τη δεκαετία του 1950 και μεταπολιτευτικά. Έτερος πρόγονός του ήταν επίσης βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής ενώ από το ίδιο «δέντρο» (Κεχριάνικα Λακωνίας) προέρχεται και ο ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης. Ο νομικός και βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος είναι ανιψιός του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, υπουργού Εμπορίου του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Μεταπολίτευση. Ο πατέρας του Γ. Παναγιωτόπουλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ήταν επίσης βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Πέραν της κοινοβουλευτικής της αναφοράς, η Καβαλιώτικη οικογένεια έχει μεγάλο παρελθόν στη δικηγορία.

ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ

Ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, έλκει την καταγωγή του από μεγάλη οικογένεια των Χανίων. Στην πολιτική εισήλθε το 2015 ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Νομικής και παρασημοφορηθείς από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του «Αξιωματικού της Λεγεώνας Τιμής». Το 2012 τού είχε απονεμηθεί το παράσημο του «Ιππότη του Τάγματος του Φοίνικα για τους Ακαδημαϊκούς». Πρόκειται για δεσπόζουσες διεθνώς διακρίσεις που απονέμονται στις «κεφαλές» της επιστημονικής κοινότητας.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Κωνσταντίνος Κεραμεύς, εκ των εξεχουσών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, είναι πατέρας της βουλευτού επικρατείας Νίκης Κεραμέως και ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Κεραμεύς και Συνεργάτες» με διπλή έδρα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, τη δεκαετία του 1990 είχε διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ενώ δίδασκε στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ο καθηγητής Χρήστος Σταϊκούρας είναι γιος του Κώστα Σταϊκούρα, επί σειρά ετών επικεφαλής του πολιτικού γραφείο του Κ. Καραμανλή και παλαιότερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης, ο Θ. Αραμπατζής, πατέρας της βουλευτού Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή, είναι ιδιοκτήτης εντύπων και ραδιοσταθμού (TV Δίκτυο) με πολύ μεγάλη εμβέλεια στην περιοχή. Ο Θ. Αραμπατζής θεωρείται κεφάλαιο στη γενέτειρα των Καραμανλήδων, διατηρώντας διαχρονικές σχέσεις με την οικογένεια.

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας είναι γιος του μαθηματικού Παναγιώτη Κικίλια. Ο κ. Κικίλιας, με καταγωγή από τη Μάνη, έχει συνδέσει το όνομά του με τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό κλάδο (φροντιστήρια), διαθέτοντας μεγάλη απήχηση στο κέντρο της Αθήνας και στη Νέα Σμύρνη. Ο ίδιος ο βουλευτής βέβαια έχει τιμήσει το ελληνικό μπάσκετ επί σειρά ετών, πρωταγωνιστώντας και με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Λαμπρή πορεία

Ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υπήρξε επί 37 έτη δικαστής και τα τελευταία 15, προ της συνταξιοδότησής του, ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διακρινόμενος παράλληλα ως ανώτατος λειτουργός για την υψηλή νομική του κατάρτιση. Σημειωτέον ότι ο κ. Αθανασίου εισήλθε στην ενεργό πολιτική μόλις ολοκλήρωσε την πορεία του στη Δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, πέραν της πορείας του στον διπλωματικό κλάδο και της θητείας του στην Προεδρία της  Δημοκρατίας ως συμβούλου του αποθανόντα προέδρου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, έχει νυμφευθεί την κόρη του Αργύρη Καρά, καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Ο κ. Καρράς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 1974 ενώ διετέλεσε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Ο βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης διετέλεσε αρχηγός της Αστυνομίας με σημαντικές επιτυχίες στη διάρκεια της θητείας του. Ο Κώστας Κουκοδήμος από τη Βέροια ήταν κορυφαίος αθλητής παγκοσμίως στο άλμα επί κοντώ και διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 ενώ μεταγενέστερα κατέκτησε μετάλλια σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο