Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας με ποσοστό 66%.Αργότερα ο νεος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μπακινχάμ.

Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τι θα συμβεί από εδώ και πέρα και κατά πόσον η Βρετανία θα αποκοπεί απο την ΕΕ με σκληρό Brexit ή με κάποια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν φημίζεται για την σταθερή του στάση. Να σημειώσουμε ότι ήδη πολλοί υπουργοί έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους, αντι να συνεργαστούν μαζί του.

Πάντως ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit ( με ή χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου) και να ενώσει το λαό, κάτι που θεωρείται ελάχιστα πιθανό.

Τα τρια βασικά προβληματα τα οποία ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι :

Οι σχέσεις Βρετανίας – Ιράν, εξαιτίας των κατασχέσεων εκατέρωθεν πλοίων

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας μετά την αποχώρηση του Βρετανού πρέσβη από την Ουάσιγκτον και τον προσβλητικό λόγο σε βάρος του Τραμπ, και φυσικά τις διαφορές που έχουν οι δύο πλευρές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρηνικών απειλών του Ιράν.

Τέλος, το Brexit. Ενα τεράστιο και χαοτικό πρόβλημα που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και παγίδα. Η ορμή με την οποία δείχνει να κινείται ο Τζόνσον προς τον Οκτώβριο, επιδιώκοντας πάση θυσία την αποκοπή της χώρας από την ΕΕ με ενδεχομένως παραπλανητικά συνθήματα, μπορεί να γίνει η αρχή μιας μεγάλης οικονομικής κάμψης της Βρετανίας. `Αλλωστε οι ελίτ που περιμένουν το Brexit ως μάνα εξ ουρανού είναι προετοιμασμένες να τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά στον οικονομικό τομέα, αναιρώντας ακόμη και τους στοιχειώδεις εξισορροπητικούς κανόνες που εξακολουθούν να ισχύουν ως σήμερα..