Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ηλικίας της Βουλγάρας πρώην Επιτρόπου

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι η πρόταση της ΕΕ για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Βουλγάρα πρώην Επίτροπος και νυν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση, αφήνοντας πίσω της τον Ολλανδό «γνωστό» μας, πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ηλικίας της. Οι νόμοι του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι ως 65 ετών και η Γκεοργκιεβα τα έκλεισε πέρυσι.

Πρόκειται να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία μαζί με τους υποψηφίους από τις άλλες ηπείρους του πλανήτη για τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά παραιτήθηκε για να γίνει ο “νέος Ντράγκι”. Τη θέση είθισται να κατέχει Ευρωπαίος, αλλά άλλες περιοχές του πλανήτη το αμφισβητούν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί για το νέο πρόεδρο τον Οκτώβριο.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αρχικά οι υποψήφιοι ήταν πέντε. Πρώτος αποχώρησε από την κούρσα ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, σε αναζήτηση μεγαλύτερης συναίνεσης. Σύντομα εκτός αγώνα βρέθηκε και η Ισπανίδα υπουργός Νάντια Καλβίνιο. Ετσι κι αλλιώς οι δύο αυτές υποψηφιότητες δεν είχαν μεγάλη τύχη αφού και τα δύο πρόσωπα δεν κρίθηκαν ότι είχαν επαρκή εμπειρία. Τρίτος αποχώρησε, σε αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης ο διοικητής της τράπεζας της Φιλανδίας και πρώην Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.

Στην τελική ψηφοφορία απέμειναν τελικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου από τη «Γηραιά Ήπειρο» για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία έγινε μέσω e-mail από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται βεβαίως σε συνεννόηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η «δύσκολη γέννα» για την υποστήριξη ενός υποψηφίου εκ μέρους της ΕΕ ανέδειξε ακόμη μία φορά την δυσκολία συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Μια εικόνα που εμφάνισε η Ευρώπη και κατά την πρόταση των προσώπων για τις 5 θέσεις προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών.