Η εικόνα μεταβάλλεται κάθε λεπτό που περνά – Ο καιρός δεν βοηθά στην κατάσβεση

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι στην Εύβοια, αφού η πύρινη λαίλαπα κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (13/8) μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στη Μακρυμάλλη οι φλόγες απειλούν κατοικίες και βρίσκονται στα εκατό μέτρα από το χωριό, ενώ οι κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει. Τώρα, η μάχη δίνεται από πολλούς άνδρες της Πυροσβεστικής -και από αέρος, με ελικόπτερα- για να μην απειληθούν τα σπίτια των κατοίκων. Μέχρι στιγμής οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των χειριστών των ελικοπτέρων έχουν αποτρέψει μεγαλύτερες καταστροφές.

Στις 17:00 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τις πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που σε συνδυασμό με τον πυκνό μαύρο καπνό από την καύση του παρθένου πευκοδάσους, το μικροκλίμα που δημιουργείται από την ίδια την πυρκαγιά και το δύσβατο της περιοχής δεν επέτρεπαν στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς.

Στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος μόνο τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Παραλλήλως, οι χερσαίες δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος τους στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, και στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευθεί δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα. Εκτός από το χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί και το χωριό Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια με λεωφορεία να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο.

Η εκκένωση έγινε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα χωριά να κυκλωθούν από τις φλόγες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικήςοι κάτοικοι μεταφέρονται στα Ψαχνά, στην παραλία. Για νέο μέτωπο και στην Ιστιαία, έκανε λόγο λίγα λεπτά μετά τις 17:30, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή μετέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής βρίσκεται ο πρωθυπουργός για να συντονίσει την επισχείρηση. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςκηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα. Ήδη στη χώρα μας φθάνουν την Τετάρτη τέσσερα καναντερ από Κροατία και Ιταλία.

Christos Stylianides

@StylianidesEU

Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

43 people are talking about this

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και η μετάβαση στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Πρώτο μέλημα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και εν συνεχεία της διασωσης των περιουσιών τους, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Εύβοια, τονίζοντας πως ό, τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, έγινε. Τόνισε ότι πρώτο μέλημα των αρχών είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και εν συνεχεία των περιουσιών τους. Κάλεσε δε τους πολίτες, να ακούν σε παρόμοιες περιπτώσεις τις συστάσεις της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έχουν την ευθύνη του συντονισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι όπως είπε, δίνουν έναν μεγάλο αγώνα τις τελευταίες ημέρες, μένοντας πολλές ώρες άϋπνοι, ακόμη και χωρίς φαγητό, προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους. Γνωστοποίησε δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στις Βρυξέλλες για παροχή βοήθειας.