Με αφαίρεση της προσφυγικής τους ιδιότητας ακόμη και με απελάσεις από τη Γερμανία απειλεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, τους Σύρους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Συρία για διακοπές.

«Όσοι πρόσφυγες στη Γερμανία επιστρέφουν συχνά στη Συρία για διακοπές θα απελαθούν» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

«Οποιοσδήποτε πρόσφυγας πηγαίνει συχνά στη Συρία για διακοπές δεν μπορεί να διαμαρτύρεται ότι διώκεται εκεί. Πρέπει να του αφαιρέσουμε την προσφυγική ιδιότητα», ανέφερε ο Ζεεχόφερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Αν το γραφείο μετανάστευσης και προσφύγων της Γερμανίας γνώριζε για αυτά τα ταξιδάκια, αμέσως θα τους αφαιρούσε την προσφυγική τους ιδιότητα, συνέχισε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, Βαυαρός πολιτικός.

«Οι αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία και αν η κατάσταση το επιτρέψει, θα προχωρήσουμε με επαναπατρισμούς προσφύγων», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Συρία βρίσκεται υπό καθεστώς εμφύλιας σύρραξης ήδη από το 2011. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι έχουν βρει καταφύγιο περί τους 780.000 Σύριοι πρόσφυγες, που έφυγαν από τη χώρα τους όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, όπως αναφέρει σχετικά η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Την ίδια ώρα έχει εφαρμοστεί από το 2012 μορατόριουμ στην επιστροφή Σύριων που δεν εξασφάλισαν άσυλο στη Γερμανία πίσω στην πατρίδα τους, ακόμη και καταδικασμένων εγκληματιών. Μορατόριουμ που ανανεώθηκε ξανά το Νοέμβρη του 2018.

Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίχθηκε σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις «περίπλοκες και ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν στη Συρία».

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η συγκεκριμένη έκθεση αναθεωρήθηκε στα μέσα Μαρτίου, με τις οδηγίες να αναφέρουν πως πλέον δε μπορεί να θεωρηθεί ότι όλα σε όλα τα εδάφη της Συρίας μαίνεται εμφύλια σύρραξη, με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα μόνο σε ορισμένες περιοχές.