Υπήρξαν επισημότητες κατά τη διάρκεια της άφιξης του Μπόρις Γέλτσιν στο Βερολίνο, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η Ανγκέλα Μέρκελ διακρίνεται για τον τρόπο που υποδέχεται τους ξένους ηγέτες. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει το κλίμα ή το επίπεδο των συζητήσεων. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν ένα άτακτο  Brexit ωστόσο φαίνεται ότι διαφωνούν ως προς τον τρόπο επίτευξης. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μια εναλλακτική λύση για το δίχτυ ασφαλείας – το σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ – θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σε 30 ημέρες (Κάτι σαν διορία). Εναπόκειται όμως στο Λονδίνο να παρουσιάσει ένα σχέδιο εργασίας. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη έξοδο στην Ευρώπη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας με πρώτο σταθμό το Βερολίνο, ενώ ο κ. Τζόνσον αναμένεται να συνομιλήσει και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες 

–  Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία καλωσορίζει ενα διαπραγματεύσιμο Brexit, αλλά προσέθεσε ότι η χώρα της είναι προετοιμασμένη και για μια έξοδο χωρίς συμφωνία!

  • Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να δεχθεί τη σημερινή συμφωνία αποχώρησης καθώς από τη μια διχάζει τη χώρα, από την άλλη την εγκλωβίζει εντός του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Επίσης προσέθεσε ότι το σχέδιο για το δίχτυ ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα έχει πολλά μειονεκτήματα, άρα δεν μπορεί να παραμείνει.
  • Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι  για το backstop πάντα είχε μια προσωρινή μορφή μέχρις ότου βρισκόταν μια καλύτερη συμφωνία – συμβιβασμός.
  • Backstop remains an issue Το ιρλανδικό backstop καλεί τις δύο πλευρές να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους ( Βόρεια Ιρλανδία – Δημοκρατία της Ιρλανδίας ). Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να αναστείλει το αίτημα για το δίχτυ ασφαλείας, καθώς θα οδηγούσε τη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) να κυβερνάται από ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι το οποίο αποκλείεται να συμβεί.
  • Μακρόν: Ανεφάρμοστα τα αιτήματα της Βρετανίας για το Brexit

    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν / © EPA

    Προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία δεν θα μετριάσει το κόστος της άτακτης εξόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου και την κατάργηση της δικλείδας ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα δεν είναι εφαρμόσιμα στην παρούσα μορφή τους.

“Θα μπορούσε (το κόστος ενός σκληρού Brexit) να το αντισταθμίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Όχι. Και ακόμη και ήταν στρατηγική επιλογή τους, το κόστος θα ήταν η ιστορική υποτέλεια της Βρετανίας”, προειδοποίησε.

“Δεν νομίζω ότι αυτό θέλει ο Μπόρις Τζόνσον. Δεν νομίζω ότι αυτό θέλει ο βρετανικός λαός”, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι αύριο, στη συνάντηση που θα έχει με τον Τζόνσον στο Παρίσι, σκοπεύει να του ζητήσει “διευκρινίσεις” για τα αιτήματα που θέτει, ευχόμενος οι συνομιλίες του με το Λονδίνο για το Brexit να είναι όσο το δυνατόν πιο “φιλικές και αδελφικές”.