Απάντηση στην προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δίνει για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενώ κάνει ειδική αναφορά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μήνυμα να σταματήσει «να φέρεται σαν ταραξίας», απέστειλε στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον Real FM.

«Να σταματήσει τις προκλήσεις, να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, να σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ώστε «να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κληθείς να απαντήσει εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως δεν έχει κλειστεί ακόμη κάποια συνάντηση και σημείωσε πως «δεν είναι συνάντηση συγχωροχάρτι».

Τι μπορώ να κάνω για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κακή συμφωνία».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση. Είπε εάν κυρωθεί η συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε τη συμφωνία «επιζήμια» αλλά σημείωσε πως δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει κανέναν «προδότη».

«Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε δε πως η Ελλάδα έχει μια συμβατική δέσμευση που οφείλει να τηρήσει απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, όπως αντίστοιχα και η Βόρεια Μακεδονία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πράγματα που θα ήθελε να αλλάξει στη συμφωνία αλλά επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

«Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε:

 «Aυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. (…)Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Δένδιας.

Μπορούμε να ελέγχουμε το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Δένδιας μίλησε για τη δημοπράτηση του έργου συνδεσιμότητας των καμερών ώστε να ελέγχεται ο χώρος του Βορείου Αιγαίου επί τη βάσει μελέτης του Πολυτεχνείου που είχε ετοιμάσει το 2014, όταν ήταν ακόμη υπουργός ‘Αμυνας.

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία μπορεί να είναι απολύτως ορατή στις ελληνικές αρχές επί 24 ώρες» ώστε «να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιούμε τους Τούρκους και να το σταματάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επέκρινε ως λάθος την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η θάλασσα δεν αστυνομεύεται.

«Δεν μιλάμε για τη θάλασσα μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα απέναντι από τις ελληνικές ακτές. Γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις, εκεί οι λαθρέμποροι ανθρώπων οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή. Η Ελλάδα λοιπόν, όπως και στον Έβρο -γι’ αυτό δεν έχουμε στον Έβρο εισροές- έχει τη δυνατότητα να έλεγχει τα παράλια απέναντι», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην παραγγελία αγοράς καινούριων ταχύπλοων την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός με πόρους εκτός Δημοσίου, όπως είπε.

Τέλος επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση κάνοντας λόγο παραίτηση, όχι μόνο ως προς τις εισροές αλλά και τη διαχείριση των ανθρώπων αυτών εντός της ελληνικής επικράτειας σε βαθμό να εκτίθεται η χώρα μας.