Η γιατρός δεν ζήτησε συγκατάθεση της ασθενούς η οποία ήταν σε προχωρημένο στάδιο Αλτσχάιμερ, όμως είχε διαθήκη της που όριζε πως θέλει να πεθάνει εάν διολισθήσει σε τέτοια πνευματική κατάσταση και την σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς της.
Αθώα κρίθηκε από δικαστήριο στην Ολλανδία η γιατρός που είχε πραγματοποιήσει ευθανασία σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό της.

Η υπόθεση θεωρούνταν κρίσιμη για την ερμηνεία του νόμου όσον αφορά την ευθανασία και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται στην Ολλανδία, όπου είναι νόμιμη από το 2002.

Η διαθήκη της 74χρονης όριζε πως συναινεί στον τερματισμό της ζωής της σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωνόταν ιδιαίτερα και η γιατρός ζήτησε την συγκατάθεση της οικογένειάς της. Όμως δεν ρώτησε την ίδια την ασθενή εάν θέλει να πεθάνει, καθώς δεν ήταν πλέον σώας τα φρένας.

Οι εισαγγελείς παραδέχτηκαν πως η γιατρός είχε την καλύτερη πρόθεση όμως παραβίασε τον νόμο διότι δεν διασφάλισε την συναίνεση της γυναίκας, η οποία ενδεχομένως είχε αλλάξει γνώμη.

Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε πως η γιατρός έπραξε νόμιμα και ορθά, σημειώνοντας πως η νοητική κατάσταση της 74χρονης δεν της επέτρεπε να διατυπώσει σαφή επιθυμία για ευθανασία.

Η έδρα προσέθεσε ότι η διαθήκη της ασθενούς και πλειάδα συζητήσεων που είχε παλαιότερα με συγγενείς της είχαν καταστήσει σαφή την επιθυμία της να πεθάνει εάν η ασθένειά της προχωρούσε.

Η γιατρός υποστήριζε εξ αρχής που έδρασε με σύνεση.

Το δικαίωμα στην ευθανασία εξελίσσεται σε σοβαρό θέμα συζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς.

Πηγή: http://www.skai.gr/news