Την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεμπλοκάροντας τις διαδικασίες του διαγωνισμού.

Στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκαν τόσο η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, τα ζητήματα της σύμβασης παραίτησης, των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και της εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας επιλύθηκαν, ενώ δόθηκε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχιστεί άμεσα η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου φέτος. Η προθεσμία για την εν λόγω διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «αγκάθι» έως τώρα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου μετά την πώληση του 30%. Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης», το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Παράλληλα, στο ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Lazard που αναλαμβάνει σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με αντικείμενο την υποστήριξη του Οργανισμού για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και, κυρίως, για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων σε «επενδυτική βαθμίδα» εντός της επόμενης διετίας.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ (επί περίπου 2,5 χρόνια) ήταν ο οίκος Rothschild, ενώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου, η νέα σύμβαση θα είναι καλύτερη, καθώς ενσωματώνει και το success fee.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα καταθέσει την Παρασκευή στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο.

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.