Με την εξαιρετική προοπτική της διεξαγωγής της στον εμβληματικό εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου, η 24η Art Athina εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τη νέα φθινοπωρινή εκθεσιακή περίοδο.

Επιμέλεια παρουσίασης Ιρις Κρητικού 

Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, ανανεώνει το ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό από το Σάββατο 14 έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. H έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, ο οποίος και θα την εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 19.00.

artathina19 GENESIS Gallery

Η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 36 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιλέγοντας αυτή τη φορά ως χώρο διεξαγωγής το διαχρονικά συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, νεοκλασικό Ζάππειο Μέγαρον, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση ολυμπιακών αναγκών.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή της κεντρικής εκθεσιακής διοργάνωσης, η ενότητα του Video, θα παρουσιαστεί ιδανικά, κάτω από την έναστρη αθηναϊκή νύχτα, στον παλαιότερο εν λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, την Αίγλη Ζαππείου.

Για δεύτερη φορά στο κέντρο της πόλης – επιλογή που επικροτήθηκε από την πλειονότητα των επισκεπτών όπως αποδεικνύει και η σχετική έρευνα που διεξήχθη– η Art Athina επιστρέφει δυναμικά. Τον περασμένο Ιούνιο είχε προηγηθεί το Art Athina Summer Pop Up που φιλοξενήθηκε σε κτίριο της οδού Αιόλου με τη συμμετοχή γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σχεδιασμό της οργανωτικής ομάδας της φουάρ, με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου, προετοιμάζοντας τη φθινοπωρινή διοργάνωση και αμβλύνοντας κατά κάποιον  τρόπο τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την παραχώρηση του Ακροπόλ Παλλάς στον Πανελλήνιο Αιθουσών Τέχνης και την Art Athina 2019.

artathina19img 5587 artathina19img 5933

artathina19 SKOUFA Gallery Καλλιόπη Ασαργιωτάκη

Καλλιόπη Ασαργιωτάκη / γκαλερί Skoufa

69168499 548448872606083 5216062430362206208 n

γκαλερί Τεχνοχώρος

70310438 2413301432117201 165750012087631872 n

Βασίλης Καρακατσάνης (όρθιος) 

1 Με ένα κεφάλι αλόγου γλυπτό του Αυγούστου Sörenson ο Γιώργος Τζάνερης κάτι ψάχνει Μαζί του ψάχνεται και η Γεύσω Παπαδάκη Γιώργος Τζάνερης,  Γεύσω Παπαδάκη

Το πρόγραμμα της 24ης φετινής Art Athina, διαμορφώνεται ως εξής: 

Main: Η κυρίως έκθεση στους βασικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους. 

Video: Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions, μια πλατφόρμα που αναθέτει βίντεο, ήχο, ποίηση και ιστοσελίδες σε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Την επιμέλεια υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο βράδυ της διοργάνωσης στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου. Επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα.

Talks: Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης – προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος, για δεύτερη χρονιά, υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της ArtAthina με κεντρικό άξονα συζήτησης το ερώτημα “Το μέλλον είναι το Τώρα;” Επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα. 

Live:  Είναι το πρόγραμμα περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί της Art Athina 2019 και θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φουάρ σε χώρους εντός  του Ζαππείου Μεγάρου. Η φετινή έκδοση, την οποία επιμελείται η επίκουρη καθηγήτρια στο City University New York και συντονίστρια στο Raymond Pettibon Studio, Σωζήτα Γκουντούνα, φωτίζει την εξέλιξη της θεατρικότητας της περφόρμανς από την προέλευσή της στο θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης, και επικεντρώνεται στις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ ιστορικών εικαστικών καλλιτεχνών που έχουν πειραματιστεί με την περφόρμανς και νεότερων καλλιτεχνών. 

Educational Program: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Art Athina – We are the future» είναι σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Αναπτύσσεται μέσα από 10 και πλέον πολυσυλλεκτικά workshops που εστιάζουν στη ζωγραφική, την doodle art, τις κατασκευές, το κολάζ  το ψηφιδωτό, το παιχνίδι μυστηρίου και τη χαρακτική. Tην υλοποίηση τους αναλαμβάνουν έμπειροι εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές και πολιτιστικές ομάδες, με δωρεάν συμμετοχή.   Athina All Year Round

artathina19 Kaplanon Galleries Ειρήνη Βογιατζή

Ειρήνη Βογιατζή /γκαλερί Καπλανών

Η Art Athina δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες της έκθεσης, αλλά δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις παρακάτω πρωτοβουλίες.

Educational Program: Για δεύτερη χρονιά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη διαδρομή του έργου τέχνης, στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που βασίζεται σε ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην ιστορία της φουάρ πέρυσι και επαναλαμβάνεται φέτος με συντονίστρια την επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει  να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες, επισκέψεις σε εργαστήρια εικαστικών και επισκέψεις σε χώρους τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina. Κατά την εικαστική περίοδο 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν επτά διπλές συναντήσεις, σε στούντιο εικαστικών και, στη συνέχεια, στις γκαλερί που τους εκπροσωπούν στην Αθήνα.

Αrt Athina Workspace: H Art Athina συνεχίζει το πρόγραμμα residency συνολικής διάρκειας δύο μηνών, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net. Μέσω του Art Athina Workspace δύο καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία προσκλήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες να εγκατασταθούν στην Αθήνα, να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές πρόγραμμα του Art Athina Summer Pop Up. 

Art Athina Open Studios: Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2019 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με συμμετέχοντες του προγράμματος Υoung Patrons του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020. 

artathina19 Σάββασ Γεωργιάδης EVRIPIDES Gallery jpg

Σάββας Γεωργιάδης/ Γκαλερί Ευρυπίδης

Συμμετέχουν οι γκαλερί κατ’αλφαβητική σειρά : 

  1. antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Arusha Gallery (Σκωτία), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Evripides Art Gallery (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Gallery d’ Arte (Νιού Τζέρσεϊ), Genesis Gallery (Αθήνα), i-D Projectart (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), kaplanon5 art gallery (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Renatino Gallery (Κύπρος), Skoufa Gallery (Αθήνα), Skoufa Gallery Mykonos (Μύκονος), Τechnohoros  Art Gallery (Αθήνα),The Breeder (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη). 

artathina19img 5578Πρόγραμμα ομιλιών;

Σάββατο 14/09 

16:00-17:00

Το ενεργειακό πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης& Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος & Γενική Συντονίστρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος Φεστιβάλ Δημητρίων 2019, Προϊστάμενη Τμήματος Συλλογών MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

18:00-19:00

Υπάρχει στρατηγική για τον σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα;

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ

Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Art Athina

Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Δημοσιογράφος, the toc & συντονίστρια

Is there a strategy for contemporary culture within the country?

19:00-20:00 

Σκέψεις για την επιμέλεια (συζήτηση στα Αγγλικά)

Μαρίνα Φωκίδη (Επιμελήτρια, συγγραφέας, Αθήνα, Ελλάδα)

Severin Dünser (Επιμελητής σύγχρονης τέχνης, Μουσείο Belvedere, Βιέννη, Αυστρία)

 (επιμέλεια, συντονισμός συζήτησης Κατερίνα Νίκου)

(curator, moderator Katerina Nikou) 

Κυριακή 15/09 –  Sunday 15/09

19:30-20:30 

Η συμβολή των ιδιωτικών μουσείων και ιδρυμάτων στην σύγχρονη εικαστική σκηνή

 Αφροδίτη Γκόνου (Σύμβουλος Τέχνης, Σύμβουλος προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα)

Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, ΗΠΑ, Ελλάδα)

Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Eλλάδα, Καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ

Αθήνα, Ελλάδα) 

(επιμέλεια, συντονισμός συζήτησης Κατερίνα Νίκου)

(curator, moderator Katerina Nikou)

Δευτέρα 16/09 – Monday 16/09

18:00-19:00

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της 

ArtAthina 2019

Μένη Στρογγύλη ( Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Αθήνα, Ελλάδα)

Κατερίνα Νίκου (επιμελήτρια & συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος)

Αγγελική Αντωνοπούλου, γκαλερί a.antonopoulou.art

Νίκος Αρβανίτης, εικαστικός

και οι συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα

(επιμέλεια, συντονισμός συζήτησης Κατερίνα Νίκου)

AA19 VIDEO Section

artathina19 Gallery ALMA Γωγώ Ιερομονάχου 2

Γωγώ Ιερομονάχου/ gallery Alma

Μέσα στον ιστορικό κήπο του Ζαππείου, στον παλαιότερο κινηματογράφος της Αθήνας, την Αίγλη (έτος ιδρύσεως 1903), θα παρουσιαστεί το παράλληλο πρόγραμμα VIDEO της φετινής Art Athina, προβάλλοντας μία ειδική συλλογή βίντεο και σηματοδοτώντας το τέλος της Art Athina 2019. 

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου. Περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions, μία πλατφόρμα που αναθέτει βίντεο, ήχο, ποιήση και ιστοσελίδες σε μία γενιά καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καθώς και έργα από ανεξάρτητους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες . 

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, στις 9μμ. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Independent artists

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ, Διονύσης Καβαλλιεράτος & Σίφης Λυκάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Ρένα Παπασπύρου, Άγγελος Πλέσσας, Poka-Yio, Δέσποινα Σεβαστή

Daata Editions

Peter Burr, Jacky Connolly, Jeremy Couillard, Keren Cytter, Tracey Emin, Rosie Mcguin, Tin Ojeda, Scott Reeder, Basilica TV, Amalia Ulman, Chloe Wise, Toby Ziegler

 Deste Foundation

Λουκία Αλαβάνου, Χάρις Επαμεινώνδα, Αθηνά Ρέιτσελ Τσαγκάρη, 

Independent spaces

Haus N με τη Βαλίνια Σβορώνου

Hypercomf με τους Hypercomf & Demode Video Cinema

Radio Athenes με την Ελένη Μπαγάκη

 

100% RISK, 100% TRUST: 

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Το LIVE είναι το πρόγραμμα περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί της ArtAthina 2019, όπως επίσης και από ανεξάρτητους καλλιτέχνες, και θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φουάρ σε πολλαπλές τοποθεσίες στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Το LIVE είναι μια τριήμερη πρωτοβουλία της ArtAthina, που επιμελείται η Σωζήτα Γκουντούνα και προβάλει τον πειραματισμό με το “Νέο Εικαστικό Περφόρμανς” και τις προεκτάσεις του για την ευρύτερη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.

Χαιρετίζοντας τη ποικιλομορφία στη πρακτική του περφόρμανς και τις δημιουργικές βιομηχανίες, η φετινή έκδοση φωτίζει την εξέλιξη της θεατρικότητας από την προέλευσή της στο θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης, και επικεντρώνεται στη σχέση του θεάτρου/χορού με το περφόρμανς και στις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ ιστορικών εικαστικών καλλιτεχνών που έχουν πειραματιστεί με το περφόρμανς και νεότερων καλλιτεχνών.

Performances σε Kρυφό Xρόνο

Pop-up παράλληλες εικαστικές περφόρμανς σε πολλαπλούς χώρους στο Ζάππειο λαμβάνουν χώρα με τη συμμετοχή εικαστικών, χορευτών, ηθοποιών, και σκηνοθετών.

Κλίτσα Αντωνίου

Ρίχνοντας την Πέτρα

Γκαλερί Σκουφά

Το πρότζεκτ έχει ως αφετηρία τη βιομηχανική άσκηση 2 του Μέγιερχολντ  “Ρίχνοντας την Πέτρα ” (ακριβής διάρκεια 1, 32 λεπτά). Αξιοποιώντας τις θεωρητικές και ιστορικές ερευνητικές διαδικασίες (που έχουν διαμορφώσει αυτό το έργο), η Αντωνίου ισχυρίζεται ότι η επαναστατική ιδέα του Μέγιερχολντ, ανεξάρτητα από τον ιδεαλισμό που συνόδευε τη σύλληψή του, προκαλεί πολλές καυστικές ερωτήσεις σχετικά με το χρονογράφημα του ατόμου, που βρίσκεται στο μεταίχμιο της καλλιτεχνικής και κοινωνικής επανάστασης. Το πρότζεκτ ανατέθηκε το 2017 από το Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, για τον εορτασμό των εκατό ετών από την επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης. Στη δράση της Αθήνας, ένας χορευτής ενσαρκώνει το ACT μπροστά από την οθόνη.

Λυδία Βενιέρη

Σκακιέρα

i-DPROJECTART

Πιόνια από σκάκι κατασκευασμένα με σίδερο τοποθετούνται στο Ζάππειο. Η διάμετρος από βάσεις των έργων ταιριάζει σε μέγεθος με τα πλακάκια. Τα κόκκινα πιόνια αντιπροσωπεύουν τον δυτικό αρρενωπό στρατό του ηλίου και τα μαύρα της Σελήνη και των ανατολικών αμαζόνων της. Το παιχνίδι παίζεται με ομάδες.

Λυδία Βενιέρη

Ταρώ του Έρωτα

i-DPROJECTART

Σε μια σκηνή η εικαστικός θα αναλύσει στο κοινό τις κάρτες που επινόησε βασισμένη στην στρατηγική της έξυπνης αγάπης.

Ο Δημήτριος Βασιλάκης συνοδεύει τη δράση με το μουσικό έργο «Πασιφάη».

Σοφία Γκααφάρ

Spoon Me

Alibi Gallery

Ένα παιχνίδι για δύο. Οι επισκέπτες κάθονται απέναντι από τον καλλιτέχνη και τους σερβίρετε ένα μπολ με σούπα ντομάτας. Τα γράμματα ζυμαρικών που περιέχει μέσα η σούπα καλούνται με αυτά να σχηματίσουν μία λέξη. Κάθε επισκέπτης και μία καινούργια λέξη. 

Μάριον Ιγγλέση

Σπόνδηλοι

έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου

Το φρέσκο αποτύπωμα που αφήνουν οι επαναλαμβανόμενες πιέσεις από δάχτυλα, γροθιές, γόνατα και μηρούς πάνω σε μαλακό πηλό. Οι χειρονομίες είναι σύντομες, ακριβείς, απολαυστικές. Πρώτα ανεπαίσθητες, ιδιωτικές, αποκτούν εύρος και εμπλέκουν ολόκληρο το σώμα. Τα ‘αρνητικά’ τμήματα πηλού που παράγονται γίνονται οι σπόνδυλοι ενός άλλου σώματος.

Ελένη Μυλωνά

SeaMonsterMonk

Cheapart

Το έργο SeaMonster Monk είναι μια ζωντανή οπτικοακουστική αφήγηση της βαθιάς θλίψης που προξενεί στην εικαστικό η αυξανόμενη καταστροφή που απειλεί κάθε ζωή στον πλανήτη

Νίκος Παπαδόπουλος

Perpetual 2015

CruxGalerie

Κατά τη διάρκεια του residency του εικαστικού στο CERN της Γενεύης δημιουργήθηκε το παρόν βίντεο. Στο mediaLAb μπροστά σε οθόνη 8 μέτρων μήκους οπτικοποιούνται οι εκρήξεις και οι πορείες των σωματιδίων που υπάρχουν στο χώρο με τη μορφή τελείας. Εκεί έστησε το καβαλέτο  και δημιούργησε έναν διάλογο μεταξύ της σχεδιαστικής και της ψηφιακής του τελείας. Το residency πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Στέγης έπειτα από διαγωνισμό.   

Λίνα Πηγαδιώτη

LiveReadymade

Γκαλερί Σκουφά

Σκοπός της δράσης είναι να ενεργοποιηθούν οι επισκέπτες σε ένα διαδραστικό δρώμενο χρησιμοποιώντας τα μέσα και τα υλικά που μεταχειρίζεται η εικαστικός (καμβάς, χαρτιά, ακρυλικά, στένσιλ, κολάζ χαρτιών και φωτογραφιών, clippings, readymades, etc.) ως λεξιλόγιο της συγκεκριμένης εικαστικής έκφρασης.

Γιώργος Σταματάκης / Ραφίκα Σαουίς

On – PrEP

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Αυτή η περφόρμανς έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη θεραπεία πρόληψης κατα του HIV που ονομάζεται PrEP.

Η προφύλαξη πριν από την έκθεση (ή PrEP) είναι ένας νέος τρόπος για τους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει από τον ιό αλλά διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του, για την πρόληψη της λοίμωξης λαμβάνουν ένα χάπι την ημέρα.

Σε έναν τεχνητό κήπο, μέσω του συμβολισμού, οι καλλιτέχνες θα προσπαθήσουν να εγείρουν ερωτήματα που έχουν γεννηθεί μέσα από αυτήν την νέα πραγματικότητα,

Δημιουργεί το PrEP ένα ηθικό δίλημμα και αν ναι γιατί ;

Είναι τελικά ο μεγάλος μας φόβος ο νικητής ; Είναι η θεραπεία απάντηση στο στίγμα που ενδέχεται να αποτελέσει ανασταλτική παράμετρο για τη λήψη της ;

Chrysanne Stathacos

Μυστικές Φεμινιστικές Δράσεις

TheBreeder

Άγγελος Σκούρτης

Το Μέλλον Αργεί Πολύ

έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου

O εικαστικός δεμένος σε όλο το κορμί μαζί με μια νεοκλασική κολόνα  του μεγάρου και έχοντας το κεφάλι σκεπασμένο με μια σημαία ελληνική που γράφει «Το Μέλλον Αργεί Πολύ». Οι θεατές δέχονται τα πολλαπλά μηνύματα της περφόρμανς για τη σχέση που έχουν οι σύγχρονοι Έλληνες με το παρελθόν και το μέλλον τους. 

Κλεοπάτρα Χαρίτου

Μαυράδι

Αγκάθι – Κartάλος

Μια γυναίκα στέκεται ανεβασμένη πάνω σ’ ένα σκαλί, φορά ένα αυτοσχέδιο φόρεμα από πλαστικό, με χέρια ανοιχτά σαν κλαριά. Σαν δέντρο. Το πρόσωπό της είναι καλυμμένο από άργιλο. Ξηρασία.

Τριγύρω της υπάρχουν λουλούδια φτιαγμένα από το ίδιο πλαστικό. 

Στα πλάγια υπάρχουν 4 ανεμιστήρες. Όλα ανεμίζουν. Το θρόϊσμα που παράγει ο αέρας είναι βασικό στοιχείο. Η γυναίκα παραμένει ακίνητη αλλά κατεβαίνει στο τέλος και περιπλανείται στους διαδρόμους. Η ωραιοποίηση του ανθρώπινου φασισμού απέναντι στη φύση είναι το θέμα της performance “Μαυράδι”.

Γιούλα Χατζηγεωργίου

The Calm

Renatino Gallery

Στο videoperformanceTheCalm, η εικαστικός Γιούλα Χατζηγεωργίου είναι μια γυναίκα που αγωνιωδώς προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό της ελεύθερο από το βαρύ φορτίο που μεταφέρει. Το βαρύ παλτό που φοράει, οι εσωτερικές τσέπες του είναι γεμάτες με άμμο, συμβολίζει το εξαντλητικό σωματικό και ψυχολογικό φορτίο που «βαραίνει στην πλάτη της για χρόνια, αυτό  που συντρίβει κάθε θνητό και που τώρα προσπαθεί να αφήσει πίσω. Το έργο της δεν είναι εύκολο, με αντοχή και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η Χατζηγεωργίου εκτελεί ένα έντονο «τελετουργικό» προς την απελευθέρωση. 

Independent Live Projects

Εύα Γιαννακοπούλου

Πρόταση για ένα Γυναικείο Μνημείο Εργασίας

Στις 30 Αυγούστου, 1918, η Φάννυ Καπλάν -μία Ρωσίδα επαναστάτρια- πυροβολεί τρείς φορές τον Βλαντίμιρ Λένιν μπροστά σε ένα εργοστάσιο στη Μόσχα. Οι δύο βολές βρίσκουν τον στόχο τους. Μετά το γεγονός η Καπλάν τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε.  

Χρόνια μετά, τρεις γυναίκες από την Αλβανία δουλεύουν εξαντλητικά σε ένα εστιατόριο αντιμετωπίζοντας  επισφαλείς εργασιακές συνθήκες.

Χρύσα Δουργουνάκη

Το Εμπόδιο

Ο Ρήτορας είναι σε θέση να μιλήσει για διάφορα θέματα μπροστά σε κοινό. Η ευγλωττία είναι ένα εκφραστικό γλωσσικό εργαλείο που μπορεί κανείς να το καλλιεργήσει και να ξεπεράσει τη δυσκολία έκθεσης του εαυτού του.

Ντέλια Γκονζάλεζ

FROM HERE TIL ETERNITY

Νοσταλγία, ίχνη παιδικής ηλικίας διασκορπισμένα. Χαμένη διαίσθηση ή είναι; Η αφήγηση ανέπαφη με τον αυθορμητισμό που αναδύεται με εκδίκηση ξεδιπλώνοντας τη μεγαλοφυΐα του εγώ. Το πνεύμα διεγείρεται καθώς ξετυλίγονται οι ιστορίες. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις μόνο για χορευτές. ΑΠΟ ΕΔΩ ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

Περφόρμανς: Ντέλια Γκονζάλεζ και Βιβή Μπρακουμάτσου 

Κοστούμια: Remember fashion

Ίρις Καραγιάν

MUTATE

Το MUTATE βασίζεται στην παράσταση Unauthorised (2019) της Ίρις Καραγιάν. Ποπ βίντεο κλιπ, YouTube βίντεο με πρωταγωνιστές τον MuhammadAli και τον JohnMcEnroe, αντιγράφονται και μεταλλάσσονται δημιουργώντας μια χορογραφική παρτιτούρα που αλλάζει και μετατρέπει αφηγήσεις και νοήματα. 

Οντέτ Κουζού

Feed me 

Το Feed me είναι μίαlive performance που αποτελεί μέρος της συνεχόμενης έρευνας της καλλιτέχνη πάνω στις σχέσεις που ενεργοποιούνται γύρω από την πράξη του φαγητού μέσα στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία. Στο φαγητό ήδη προσάπτονται ιδιαίτερα φορτισμένες έννοιες, καθώς είναι όχι μόνο ένα μέσο μετάδοσης θρεπτικών ουσιών αλλά και μέσο συναισθηματικής μετάδοσης. Καθισμένη σε ένα στρωμένο τραπέζι η καλλιτέχνης καλεί τους θεατές να την ταΐσουν, προκειμένου να εξετάσει την συναισθηματική επίδραση αυτής της πράξης. Πώς το μοιράσμα του φαγητού να μεταφέρει συναισθήματα από τον δότη στον αποδέκτη?

Αλίκη Κρικίδη

Emaki – AucunOublin’estpasInnocent

Η  δράση αναφέρεται στη μνήμη ως αναστολή χρόνου σε προσωρινά διαστήματα. Κίνηση απτικών μεταβάσεων σε φυσικές επιφάνειες.

MindTheFact (Ιωάννα Βαλσαμίδου/ Γιολάντα Μαρκοπούλου)

LuckyStrike

Η αφηγηματική των κοινωνιών ανά τον πλανήτη αλλάζει. Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση της πληροφορίας και ο εθνικισμός δημιουργούν νέες προκλήσεις στην κατεύθυνση του εύκολου πλουτισμού. Σε ποιο βαθμό συμμετέχουμε σε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής χρήματος και ανέσεων; Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουμε την έκταση της εμπλοκής μας στην εποχή ενός διαρκώς αυξανόμενου τζόγου; Και υπάρχει κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε για τον εαυτό μας, αν κοιτάξουμε πιο στενά εκείνους που έχασαν όχι μόνο την ιδιοκτησία αλλά και την ταυτότητά τους; Οι συμμετέχοντες και το κοινό θα αλληλεπιδράσουν σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης γύρω από τις έννοιες του υλισμού, του πολέμου, της φυγής και του Άλλου. Η παράσταση περιλαμβάνει ντοκουμέντα και υλικό από τη μακροχρόνια καλλιτεχνική έρευνα που ξεκίνησε το 2015 στο πλαίσιο του mindthefact (Ιωάννα Βαλσαμίδου, Γιολάντα Μαρκοπούλου) με τη συμμετοχή ανθρώπων που είχαν εμπλοκή κατά το παρελθόν με τoν παθολογικό τζόγο. 

Μαριέλα Νέστορα

ChoreographingLivenessAseriesofundisclosedactions

Χαρά Πιπερίδου

Amor-logieplus éloignée

Η περφόρμανς αποτελεί μια σύμφυρση  αφηγήσεων του έρωτα – βασισμένη σε κείμενα του GeorgeBataille (“Μαντάμ Εντουαρντά” / “Ο Ερωτισμός”) και ποιήματα του JalaluddinRumi ( “Ο Αγαπημένος”) – και συνθέτει ένα τοπίο ομολογίας και εξαΰλωσης του εαυτού.

Η “Έρωτο-λογία” αυτή ενσαρκωμένη υπό τον μανδύα εικονοποιημένων υπαινικτικών λεκτικών στοιχείων, επιθυμεί να αποπνεύσει μία απόκοσμη αύρα.

Ηχητικό τοπίο : Nikos Vittis.

Πάνος Σκλαβενίτης

How to be seen (and heard) 4 / The poetics of failure

Επιτέλεση: Τάνια Βαρβέρη, Θάνος Γκίκας, Μαρκέλλα Ξυλογιαννοπούλου, Ηλίας Ταφαρούτσι 

ToHowtobeseen (andheard) είναι ένα έργο σχετικά με την καλλιτεχνική ορατότητα και την ποιητική της αποτυχίας, που αποτελείται από μια σειρά -καταδικασμένων εκ των προτέρων να αποτύχουν- δράσεων αυτοπροβολής.

Άννα Τζάκου

encounters without division: a durational performance

Για μια συνάντηση με τον εαυτό, τον άλλον και το χώρο. Δεν υπάρχουν θεατές. Δεν υπάρχει αφήγημα. Δεν μιλάμε για τίποτα και για κανέναν.  Συμβαίνει μόνο η παρατήρηση και η άμεση εμπειρία: Πόσο συγχρονισμένοι με το παρόν είμαστε; Τί υπάρχει μεταξύ των σωμάτων όταν ψάχνουν για κατανόηση πέρα από την κατανόηση των λέξεων;

Ιδέα, facilitation, performance: Άννα Τζάκου 

guest-performanceartists: ΑντώνηςΑντωνίου, ΝέληΠουλοπούλου, ΔέσποιναΧατζηπαυλίδου.

κιθάρα-soundcapes: Βασίλης Τζαβάρας

Videodesign: Ερατώ Τζαβάρα.

Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Δεξιόστροφα, χωρίς την φυσική της παρουσία

Performance, μέρος του project «αιδ-ως-δυο» των Εύα Κολιοπάντου και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Τα κύρια θέματα του υλικού αφορούν την πορνογραφία, τα socialmedia, το γυναικείο σώμα, τον ερωτισμό και το queer στοιχείο. Η συγκεκριμένη παρουσίαση προκύπτει από μέρος του υλικού και αποτελεί έναν υβριδικό τρόπο παρουσίασης ενός καλλιτεχνικού έργου.

https://www.facebook.com/artathina.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/art_athina

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου: 14:00 -22.30 (μόνο με προσκλήσεις)

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου: 12:00 – 21:00

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου: 12:00 – 21:00

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου: 12:00 – 21:00 

Είσοδος: Εισιτήριο: 8 €

Μειωμένο (Άνεργοι, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών): 5 €

Ομαδικό (15+ άτομα): 5 €

Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 18 ετών, ΑμεΑ, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

70254527 2568519699877543 2023461386381688832 n

mple figoura lappa

«Μπλε φωτεινή φιγούρα» του Γ. Λάππα. Gallery Citronne