Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τις αυξομειώσεις στους δείκτες της εγκληματικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο το έτους. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 παρουσίασαν οι ληστείες και οι διαρρήξεις, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στα αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, όπλα, εκβιασμούς, κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και λαθρεμπορίου.

Πιο αναλυτικά, η ληστείες στην επικράτεια κατέγραψαν μικρή αύξηση στις 2.264 από τις 2.171 που σημειώθηκαν το α΄εξάμηνο του 2018, ενώ μειωμένα ήταν τα κρούσματα κλοπών τροχοφόρων οχημάτων αλλά και οι ανθρωποκτονίες.

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, με κατασχεθείσες ποσότητες πάνω από 5,5 τόνους κάνναβη, 147 κιλά ηρωίνη, 75 κιλά κοκαΐνη και 27.503 δενδρύλλια κάνναβης.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 23.756 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 201 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, το Α’ εξάμηνο 2019, συνελήφθησαν 39.125 άτομα να εισέρχονται παράτυπα στα σύνορα της χώρας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 5.331 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ