Γράφει η Ξένη Δ.Μπαλωτή 

Η αρπαγή της Ευρώπης του Ρέμπραντ

Ο Μύθος είναι γνωστός. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και απήγαγε την πριγκηπέσα Ευρώπη από τη φοινικική πατρίδα της, τον Λίβανο των ημερών μας και τη μετέφερε στην Κρήτη, κολυμπώντας με την πριγκίπισσα στη ράχη του.

Μετά, αυτοί έζησαν καλά με τα τρία τους παιδιά… και ο Ησίοδος ακόμη καλλίτερα, γράφοντας τη «Θεογονία» του, περί το 700 π.Χ., όπου αναφέρει την Ευρώπη.

Τότε, απαντάται για πρώτη φορά η λέξη «Ευρώπη» που κατά τον ποιητή ήταν κόρη του θεού της θάλασσας Ωκεανού και της Θέτιδας. Μία από τις αδελφές της ήταν η Ασία.

Αυτή την σχέση είχαν στο μυαλό τους οι νεώτεροι μελετητές, όταν ισχυρίστηκαν πως ο μύθος είχε τον δικό του συμβολισμό: τις στενές και γόνιμες σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Αιγαίου Πελάγους.

Ως γεωγραφικός όρος, η «ευρώπη» πρωτοσυναντάται στον ύμνο προς τον δελφικό Απόλλωνα (8ος-7ος αι.π.Χ.) που διαδόθηκε με το όνομα του Ομήρου και αφορούσε την κεντρική και ηπειρωτική Ελλάδα!

Δεν ξέρουμε εάν τελικά η πριγκίπισσα Ευρώπη έδωσε το όνομά της στην ήπειρό μας. Τόσο ο Ηρόδοτος (στο 4ο βιβλίο του), όσο και οι γλωσσολόγοι που έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν την προέλευση της λέξης, το αμφισβητούν.

Άλλωστε, υπάρχουν και αυτοί, όπως ο Σουηδός συγγραφέας K.R.Gierow, που βλέπουν την Ευρώπη να απαγάγει τον Ταύρο για να την πάει στην Κρήτη και έτσι να δημιουργήσει έναν δικό της πολιτισμό, διαφορετικό από των αδελφών της, στη Φοινίκη, τον Μινωϊκό. Άλλωστε, ο Μίνωας ήταν γιος της!

Αχ! παντού οι ίδιες οικογενειακές ιστορίες και διαφορές!

 Γραμματόσημο για Ευρωεκλογές του 1984