Μια σχετικά δύσκολη συνταγή με πολλά μυστικά για ένα θεικό γαλακτομπούρεκο.

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)

Για την κρέμα: (Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)

  • 2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
  • 50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό

Για το σιρόπι:

  • 4+1/2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμό μισού λεμονιού
  • Κανέλα

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα κάνουμε, ως συνήθως, το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!

Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.

Βουρ για την κρέμα τώρα.

Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν – έναν.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.

Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά, βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σα βροχή -όχι μεμιάς- ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).

Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών, τα οποία προσθέτουμε σιγά – σιγά.

Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.

Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο (πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.

Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.

Βάζουμε, στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.

Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα.

Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε (αν έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά (περίπου 30 λεπτά).

Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι έρχεται η καλύτερη  στιγμή…το σιρόπιασμα.

Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι. Θα καταστρέψετε την κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι.

Από εδώ και πέρα,αφού λάβει τέλος η τελετή του σιροπιού, εξαρτάται πόσο βαστούν οι αντοχές μας και τι τύπος είμαστε…

Άλλοι περιμένουν ευλαβικά,ή έστω στωικά,τη στιγμή που το σιρόπι θα νικηθεί από τα φύλλα…

Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!

Πηγή: constantinoupoli.com