Η Φον ντερ Λάιεν καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα πιέσει -παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών- για να εγκριθεί ο διορισμός των δύο υποψηφίων επιτρόπων ή θα έλθει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας ζητώντας τους να προτείνουν νέους υποψηφίους -κάτι που η Βουδαπέστη έχει ήδη απορρίψει.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα το «όχι» της επιτροπής νομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου στους υποψηφίους επιτρόπους από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και σήμερα κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσαν ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων», γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Στιγμιότυπο 2019 09 30 4.33.41 μμ
Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ενώ ο Λάζλο Τροτσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Στιγμιότυπο 2019 09 30 4.35.04 μμ

Ο Τροτσάνι χαρακτήρισε «κατάφωρη αδικία» και «συλλογή ψεμμάτων» την υπόθεση και είπε ότι θα ασκήσει έφεση. Απέναντι στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιθώρια ελιγμών της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι περιορισμένα, καθώς ο διορισμός της επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών.

Όπως είπε η εκπρόσωπός της, Μίνα Αντρέεβα, η φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει τι θα κάνει αφού λάβει στα χέρια της επιστολή από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Νταβίντι Σασόλι, όπου θα εξηγεί επίσημα τη θέση του Σώματος για τους δύο απορριφθέντες υποψηφίους.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να κάνει ρελάνς και δηλώνει στην ουγγρική ραδιοφωνία ότι έχει άλλους τρεις υποψηφίους. Ο Ορμπάν πιστεύει ότι ο Λάζλο Τροτσάνι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής νομικής που το μόνο του αμάρτημα είναι ότι βοήθησε την κυβέρνηση να υπερασπίσει την Ουγγαρία από την απειλή της μετανάστευσης.