Η Μέγκαν Μαρκλ μηνύει τον εκδότη της εφημερίδας Mail της Κυριακής

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως η Μέγκαν Μαρκλ έλαβε την ασυνήθιστη απόφαση να μηνύσει τον εκδότη της εφημερίδας Mail on Sunday, που δημοσίευσε μια χειρόγραφη επιστολή που είχε στείλει η δούκισσα στον πατέρα της.

Η απόφαση έγινε γνωστή χθες, καθώς ο ο πρίγκιπας Χάρι εξαπέλυσε μια πολύ προσωπική επίθεση στον βρετανικό Τύπο και υπερασπίστηκε τη σύζυγό του. «Έχασα την μητέρα μου και τώρα βλέπω την σύζυγό μου να πέφτει θύμα των ίδιων ισχυρών δυνάμεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δούκας του Σάσεξ.

Η δήλωση, που εκδόθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ζευγαριού την Τρίτη, δημοσιεύθηκε καθώς η Μέγκαν Μαρκλ φέρεται να έχει κινήσει διαδικασία στο ανώτατο δικαστήριο για παράνομη χρήση ιδιωτικών πληροφοριών, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβίαση του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

 

Ο Guardian, που σχολιάζει πόσο αναπάντεχη ήταν η απόφαση αυτή, ανέφερε σχετικά με την επιστολή, ότι το βρετανικό ταμπλόιντ απειλείται με ένδικα μέσα επειδή οι συντάκτες των εγγράφων διατηρούν την κυριότητα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ακόμα και αφού η φυσική αλληλογραφία βρίσκεται στην κατοχή άλλου ατόμου. Αυτό σημαίνει πως το βασιλικό ζευγάρι έχει υπέρ του το νόμο έναντι της DMG Media, πρώην Associated Newspapers, η οποία κατέχει επίσης τη Daily Mail και τη MailOnline. Και τα δύο ταμπλόιντ έχουν δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ιστοριών για την Μέγκαν, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνουν «κίτρινο» γκόσιπ.

Η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ που αφορούν τον πατέρα της Δούκισσας, τον Tόμας Μακλ, και πολλές φωτογραφίες ενώ άσκησε έντονη κριτική πρόσφατα στο θέμα μετακινήσεων του βασιλικού ζευγαριού και την χρήση ιδιωτικών αεροπλάνων.

 

Ωστόσο, μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν περιορισμένη ικανότητα να σταματήσουν τη δημοσίευση τέτοιων ιστοριών και όπως σημειώνει ο Guardian αυτός είναι ο λόγος που με τη μήνυσή της η Μέγκαν Μαρκλ εστιάζει στην στη δημοσίευση της επιστολής της στον πατέρα της.

Οι φωτογραφίες της επιστολής παραμένουν διαθέσιμες στη διαδικτυακή έκδοση της MailOnline. Ένας εκπρόσωπος της εφημερίδας δήλωσε πως η Mail της Κυριακής θα υπερασπιστεί σθεναρά την θέση της να δημοσιεύσει την επιστολή.  Η Μέγκαν και ο Χάρι, οι οποίοι είναι σε μια 10ήμερη περιοδεία στη νότια Αφρική, έχουν προσλάβει με ιδιωτικά κεφάλαια δικηγόρους του νομικού γραφείου Schillings.

Tι έγραψε ο πρίγκιπας Χάρι στην ιστοσελίδα του 

Σε μια μακροσκελή προσωπική ανακοίνωση, στην επίσημη ιστοσελίδα του βασιλικού ζεύγους, ο πρίγκιπας Χάρι είπε πως ο οδυνηρός αντίκτυπος του αδιάκριτου τρόπου των μέσων ενημέρωσης τους οδήγησε να αναλάβουν δράση.

Αναφερόμενος στην μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Χάρι είπε πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να επαναληφθεί η ιστορία. «Έχω δει τι συνέβη όταν κάποιος που αγαπώ εμπορευματοποιείται σε βαθμό που δεν του συμπεριφέρονται πια ή τον βλέπουν ως αληθινό άνθρωπο», σημείωσε ο Δούκας του Σάσεξ.

«Η σύζυγός μου έχει γίνει ένα από τα τελευταία θύματα των βρετανικών ταμπλόιντ που ενορχηστρώνουν καμπάνιες εναντίον ατόμων χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες- μια αδιάκριτη καμπάνια που έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο χρόνο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενώ μεγαλώνουμε τον νεογέννητο γιο μας», σημείωσε ο πρίγκιπας Χάρι. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανθρώπινο κόστος σε αυτήν την ανελέητη προπαγάνδα, ειδικά επειδή είναι ψευδής και κακοήθης, και παρόλο που συνεχίζουμε με γενναιότητα, δεν μπορώ να περιγράψω πόσο οδυνηρό είναι»

«Η Μέγκαν είναι η ίδια γυναίκα που ήταν στη μέρα του γάμου μας με αυτήν που βλέπετε στην περιοδεία στην Αφρική. Τόσο καιρό είμαι σιωπηλός μάρτυρας στο προσωπικό της βασανιστήριο. Το να κάθομαι άπραγος και να μην κάνω τίποτα θα ήταν ενάντια σε όσα πιστεύουμε», κατέληξε ο ίδιος.

 

Πηγή: www.lifo.gr