Αρχική Διεθνή Η πρόταση Τζόνσον στις Βρυξέλλες για το Brexit: «Δεν θα υπάρξουν συνοριακοί...

Η πρόταση Τζόνσον στις Βρυξέλλες για το Brexit: «Δεν θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι στην Ιρλανδία»

Βασικό σημείο της νέας πρότασης για το Brexit, που θα καταθέσει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει στην Ενιαία Αγορά.

Στην κεντρική ομιλία του την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν έλεγχοι στην Ιρλανδία και ό,τι αυτό είναι το κεντρικό σημείο της νέας πρότασης, την οποία θα καταθέσει στις Βρυξέλλες για την αντικατάσταση του backstop, της δικλείδας ασφαλείας για τα ανοιχτά σύνορα στο νησί της Ιρλανδία, όπως αναφέρει dw.

Ενώπιον ακροατηρίου εκατοντάδων μελών του κόμματος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, μετά από την τελευταία και τελική προσφορά του, η εναλλακτική λύση θα είναι η άνευ συμφωνίας αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε και θέλουμε αλλά επιτρέψτε μου να σας πω είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός επέμενε πως η απόσυρση του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δε πρόκειται να θίξει στο ελάχιστο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία τερματίστηκε η εμφύλια διένεξη καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Επέμενε πως η νέα πρόταση του, αναφέρεται στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στη Τελωνιακή Ενωση τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο 2021.

«Μια νέα παράταση θα είχε τραγικές επιπτώσεις»

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι, ούτε στην μεθόριο και ούτε σε μεγάλη απόσταση γύρω από αυτήν. Απεκάλεσε την πρόταση, ως μια σημαντική υποχώρηση του Λονδίνου και πως αναμένει ένα ανάλογο βήμα και από τις Βρυξέλλες. Με το μάτι στραμμένο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά την δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν υπάρξει άλλη μια παράταση για το Brexit, όπως ζητά η Αντιπολίτευση. «Μετά από τρεισήμισι χρόνια αδράνειας, οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται ότι τους παίρνουν για ηλιθίους και πως υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που θέλουν να ανατρέψουν το Brexit, για ίδια συμφέροντα», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε μια εντελώς λαϊκιστική στροφή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πως η επιτυχία μιας απόπειρας να ακυρωθεί η θέληση του βρετανικού λαού, θα προκαλέσει Αρμαγεδδώνα, με νέα δημοψηφίσματα και αποσχιστικές απειλές. «Δεν μισούμε την Ευρώπη. Την αγαπούμε. Είμαστε Ευρωπαίοι κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στόχος μας είναι η αρμονική συμβίωση μέσα από μια νέα σχέση», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Είπε, μάλιστα εκτός συνεδρίου, πως την Τετάρτη το βράδυ θα έχει μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν με αντικειμενικά κριτήρια την νέα πρόταση του Λονδίνου, υπονοώντας πως η ΕΕ είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.

Η νέα πρόταση του Λονδίνου

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου των Συντηρητικών, η Κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα, το κείμενο της νέας πρότασης για το backstop. Περιληπτικά δύο είναι τα βασικά σημεία της:

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην Ενιαία Αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών.

Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για το κατά πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκ πρώτης όψης, οι προτάσεις του Λονδίνου, συνιστούν μια σημαντική υποχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες.

Κομισιόν: Υπό εξέταση η νέα πρόταση για το backstop -Το τηλεφώνημα Γιούνκερ – Τζόνσον

H Koμισιόν θα εξετάσει τη νέα βρετανική πρόταση, αλλά από το τηλεφώνημα Juncker – Johnson, προκύπτουν ακόμα κενά σε αυτή, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση .

Αναλυτικά: “Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, συνομίλησε πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ Johnson τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο σχετικά με το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του Ηνωμένου Βασιλείου – η οποία περιλαμβάνει ένα νομικό κείμενο, επεξηγηματικό σημείωμα και επιστολή του πρωθυπουργού Johnson”.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, “ο Πρόεδρος Juncker καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Johnson να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας”.

“Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία”, αναφέρει.

“Ωστόσο, ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας”, σημειώνεται και τονίζεται ότι “πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής”.

“Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ουσιαστικοί τελωνειακοί κανόνες”, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι “πρέπει να έχουμε μια νομικά επιχειρησιακή λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορo, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου και η οικονομία του συνόλου της νήσου και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν”.

Ο Πρόεδρος Juncker επιβεβαίωσε στον Πρωθυπουργό Johnson ότι η Κομισιόν θα εξετάσει αντικειμενικά το νομικό κείμενο και με βάση τα γνωστά κριτήρια της ΕΕ.

“Η ΕΕ θέλει μια συμφωνία. Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο για να συμβεί αυτό – όπως κάνουμε εδώ και τρία χρόνια”, τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, συναντήσεις μεταξύ των ομάδων διαπραγμάτευσης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας της ΕΕ, η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σε κάθε βήμα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Michel Barnier και η ομάδα του θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο απόψε. Ο Πρόεδρος Juncker θα μιλήσει επίσης στον Taoiseach Leo Varadkar και θα ακούσει προσεκτικά τις απόψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ που να αντιτίθεται στην ύπαρξη κάποιου είδους backstop μέχρι να οριστικοποιηθεί η μελοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου της εξόδου βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης, ως εκ τούτου για τις 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της ΕΕ και για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των συνθηκών, σε καμία περίπτωση δεν ήταν “αμφιλεγόμενο”. Επιπλέον πρέπει να διευκρινιστεί ότι το backstop σε καμία περίπτωση δεν προέβλεπε την παραμονή του HB στην τελωνειακή ένωση. Αντιθέτως προσδιόριζε μια ειδική κανονιστική ρύθμιση τελευταίας καταφυγής για τον εναρμονισμό της Β.Ιρλανδίας και την αποφυγή σκληρού συνόρου. Το υφιστάμενο backstop ορίζει τελωνειακούς ελέγχους εκτός της νήσου της Ιρλανδίας. Το backstop αποτελεί νομική εξασφάλιση τελευταίας καταφυγής και δεν προορίζετο να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλευρά του ΗΒ φέρνει σταδιακά στις Βρυξέλλες προτάσεις που σιγά σιγά καλύπτουν τους στόχους του backstop, απλά με διαφορετικές διατυπώσεις. Προς το παρόν οι προτάσεις αυτές περιέχουν και κενά.