Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων

Την Πέμπτη (10-10-2019), στη Θεσσαλονίκη κύκλος ομιλιών με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνουν την Πέμπτη μια ενδιαφέρουσα σειρά ομιλιών και συζητήσεων με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων».

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς κορυφαίοι Γάλλοι και Ελληνες επιστήμονες θα μοιραστούν τις ιδέες και το ερευνητικό τους έργο. Θα παρουσιάσουν στο μη ειδικό κοινό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια, προσφέροντας μια πανοραμική εικόνα των σημαντικότερων μεθόδων και τεχνικών καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των φυσικών φαινομένων με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προβλεφθεί και να σχεδιαστεί αποτελεσματικότερα η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των συνεπειών από τέτοια καταστροφικά φαινόμενα, εστιάζοντας πρωτίστως στους κινδύνους έως το 2030, στην πιθανή ένταση και την επαναληψιμότητά τους. Στη συνέχεια θα περιγράψουν τις προτεραιότητές μας όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, το σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος αυτών των ομιλιών είναι ότι «η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή».

Επομένως κοινός στόχος των ομιλιών και των συζητήσεων είναι να αναζητηθούν οι ακριβείς απαντήσεις σε μια σειρά από επίκαιρα ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών καταστροφικών φαινομένων στη ζωή μας; Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα φυσικών απειλών και ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;

 πηγη