Το «τσίκι-τσίκι» ακούγεται σαν παιδικό παιχνίδι. Κι όμως δεν είναι. Πρόκειται για τη χαρακτηριστική γραφή του μεγάλου ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη, με μελάνι σε χαρτί, μερικές φορές με την προσθήκη χρωματιστής τέμπερας και σπάνια άλλων υλικών. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, είναι η πρώτη αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα αυτά η οποία πραγματοποιείται μετά το θάνατο του καλλιτέχνη.

Συγκεντρώνει, μάλιστα, περισσότερα από 60 έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πολλά να παρουσιάζονται στη χώρα για πρώτη φορά. Αφορμή για αυτή τη ρετροσπεκτίβα αποτελεί η επέτειος συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη.

 

Τα «τσίκι-τσίκι» έργα δημιουργήθηκαν συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 κι ήταν εκείνα με τα οποία ο Ακριθάκης καθιερώθηκε ως ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του.

 

Τα περισσότερα από αυτά που θα θαυμάσετε στην έκθεση δημιουργήθηκαν μετά το 1968 αφού ο καλλιτέχνης πήρε την υποτροφία DAAD κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βερολίνο. Ο όρος «τσίκι-τσίκι» αποδίδεται στον Κώστα Ταχτσή, καθώς εκείνος τον πρωτοχρησιμοποίησε σε κείμενό του για τον κατάλογο έκθεσης του 1971 στη Γενεύη, στην γκαλερί του Ιόλα προσπαθώντας να περιγράψει το επίμονο γέμισμα της λευκής επιφάνειας του χαρτιού με μικρά σχήματα από μαύρο μελάνι, σε μοτίβα που επαναλαμβάνονται σχολαστικά.

Αν και ο Ακριθάκης δεν θεωρείται στρατευμένος καλλιτέχνης, τα έργα του μοιάζουν εξόχως πολιτικά διότι αφορούν στον άνθρωπο και στον τρόπο που αυτός αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, σχολιάζοντας αρκετές φορές την επικαιρότητα με ένα αισιόδοξο τρόπο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Berliner Künstler Programm και τη DAAD, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Τηλ. 210-36.71.000 www.benaki.org Τ Μ

Γιώτα Παναγιώτου

http://www.bnbdaily.gr