Προς οριστική κατάρρευση βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη συμφωνίας συντεταγμένης αποχώρησης του δεύτερου από το μπλοκ των 28 χωρών, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγές του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου της Ντάουνινγκ Στριτ, αριθμός 10, έκαναν λόγο για “στροφή της ΕΕ” σε μια θέση που ουσιαστικά ζητεί την “παράδοση” της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια μόνιμη παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και σε επίσης μόνιμη ευθυγράμμιση με τους όρους της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, κάτι που το Λονδίνο θεωρεί παράδοση εθνικού εδάφους και αδιανόητο αντίτιμο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Συγκεκριμένα, η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε: “Το τηλεφώνημα με την Μέρκελ έδειξε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια νέα θέση. Εκείνη έκανε ξεκάθαρο ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εξαιρετικά απίθανη και ότι θεωρεί πως η ΕΕ διαθέτει βέτο έναντι της αποχώρησής μας από την Τελωνειακή Ένωση. Η Μέρκελ είπε ότι εάν η Γερμανία αποφάσιζε να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ωστόσο το ΗΒ δεν μπορεί να φύγει χωρίς να αφήσει πίσω του τη Βόρεια Ιρλανδία στην Τελωνειακή Ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση ρυθμιστικού πλαισίου με την ΕΕ για πάντα. Είπε ακόμη ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πρέπει τουλάχιστον να έχει βέτο στην αποχώρηση της Β. Ιρλανδίας. Η Μέρκελ είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πει στην Β. Ιρλανδία ότι θα μείνει σε πλήρη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με την ΕΕ για πάντα, αλλά ότι, ακόμη κι έτσι, δεν λύνονται όλα τα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων. Ήταν πολύ χρήσιμη στιγμή ξεκαθαρίσματος από όλες τις απόψεις. Εάν αυτό αποτελεί μια νέα, επίσημη θέση, αυτό σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι αδύνατη όχι μόνον τώρα, αλλά για πάντα. Κάνει ακόμη ξεκάθαρο ότι είναι έτοιμοι να τορπιλίσουν την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής”.

Sam Coates Sky@SamCoatesSky

No10 statement in full suggesting talking over (for now) in brexit negotiations

Προβολή εικόνας στο Twitter
693 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η άτυπη ενημέρωση για το περιεχόμενο της επαφής Τζόνσον – Μέρκελ οδήγησε σε βουτιά τη βρετανική λίρα.

Bloomberg Brexit

@Brexit

BREAKING: Boris Johnson tells Angela Merkel a Brexit deal is “essentially impossible” if the EU demands Northern Ireland stay in the bloc’s customs union https://bloom.bg/2nqHQgz 

Προβολή εικόνας στο Twitter

Bloomberg Brexit

@Brexit

A look at the pound after Boris Johnson holds what seems to be a very difficult phone call with Angela Merkel https://bloom.bg/30UwsqY 

Προβολή εικόνας στο Twitter