Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο του Θωμά Ταμβάκου που “πρωτοπερπάτησε” πριν λίγη ώρα. Δεν ξέρω πώς να πω ευχαριστώ στον Θωμά, εξ ονόματος και όλων όσοι προσπάθησαν, έπαιξαν, μελέτησαν, δισκογράφησαν έργα του Νικου Σκαλκώτα μέχρι σήμερα.

Στιγμιότυπο 2019 10 09 4.41.39 μμ

Εφη Αγραφιώτη

Λίγα αντίτυπα διατίθενται προς πώληση (από τις 8/10/2019) από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη),και από τους μουσικούς οίκους ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ και ΟΡΦΕΑΣ (Νικολαΐδης).

Tamvakos Tar 1

Θωμάς Ταμβάκος

Έχω συγκινηθεί, έχω εντυπωσιαστεί, έχω ενθουσιαστεί!!!! Βιάζομαι να του αφιερώσω το χρόνο που πρέπει για να μάθω ακόμα περισσότερα μελετώντας τις τόσες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται, αλλά θέλω να δώσω μια μικρή, τόση δα γεύση ευχόμενη να εκτιμηθεί όσο πρέπει…


Ο Θωμάς είναι ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τη μουσική δημιουργία των ελλήνων μουσικών και βέβαια μουσουργών, πεισματάρης, ρεαλιστής και συγχρόνως ρομαντικός, ο οποίος άγγιξε το στόχο του, τη δημιουργία ενός αρχείου των έργων των Ελλήνων δημιουργών, που θα στηρίζει όλους όσοι επιθυμούν να βρουν ελληνικά έργα για να τα παίξουν.

Το Αρχείο που έστησε λιθαράκι λιθαράκι έχει πλέον αναρίθμητους θησαυρούς.


Ένα ευχαριστώ είναι το λιγότερο που του οφείλουμε. Εγώ προσωπικά, νιώθω ευτυχής για την παρουσία του, για την ενθάρρυνση του στις προσπάθειές μου σαράντα χρόνια τώρα, για την διευκόλυνση σε όσα έργα βρήκα στο αρχείο του ξεπερνώντας το δικό μου αδιέξοδο στο να τα βρω, χαίρομαι που τον γνώρισα τότε που έβαζε την πρώτη πετρούλα για να χτίσει το όνειρό του για τη δημιουργία αρχείου, υποκλίνομαι στην προσφορά του, αλλά επίσης υποκλίνομαι στη σεμνότητα και τη διαρκή θετική εγρήγορση.


Σημασία έχει ότι ο Σκαλκώτας (με ένα ή δύο Τ), στο βιβλίο του Θωμά φωτίζεται με μια εντυπωσιακή καταγραφή των δισκογραφικών λεπτομερειών, με λεπτομέρειες που αφορούν την ηχο-ακουστική διαδρομή των έργων του Σκαλκώτα, από το 1930 μέχρι φέτος.
Σπεύσατε γιατί τα αντίτυπα προς πώληση, όπως μου είπαν, είναι λίγα!!!!!!!!!!

πηγη, facebook, Effie Agrafioti