Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του CNN Turk κάνουν λόγο για μεγάλες εκρήξεις στην πόλη Ρας αλ Αΐαν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Νωρίτερα, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, και θα ανοίξει την πόρτα στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης» ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι Πούτιν και Ερντογάν υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τον σεβασμό της κυριαρχίας της ασιατικής χώρας.

Με πληροφορίες από το sputnik

Τι θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία;

Στη περιοχή αυτή το καθεστώς Ερντογάν υποστηρίζει πως θα επιστρέψουν τουλάχίστον 2εκατ Σύροι πρόσφυγες -από τα συνολικά 3,5 εκατ που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία – εκτονώνοντας και τις εντάσεις που υπάρχουν για το προσφυγικό σε μια χώρα η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Δεν αποκλείεται δε να ζητηθεί και οικονομοική βοήθεια από την διεθνή κοινότητα ή την ΕΕ.

Όσο ευγενής όμως και εάν φαντάζει αυτός ο στόχος δεν είναι διόλου αθώος.

Με προκάλυμμα την δημιουργία αυτής της ασφαλούς ζώνης η Τουρκία είναι σαφές πως σκοπεύει να «καθαρίσει» την συγκεκριμένη περιοχή από τους Κούρδους μαχητές του YPG, που είναι και η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων θα λειτουργήσει ως έναν τρόπος αλλοίωσης των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών στην περιοχή όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Για τον Ερντογάν το YPG και το σύνολο των Κούρδων μαχητών που ήταν οι πρώτοι που ρίχτηκαν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών όταν οι δυνάμεις της Δύσης «σφύριζαν» αδιάφορα, δεν είναι παρά ένα παρακλάδι του Kουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ)  που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και είναι χαρακτηρισμένο ως «τρομοκρατική οργάνωση» τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ. Εξ ου και η μόνιμη επωδός περί «μάχης κατά των τρομοκρατών» και οι συνεχείς δηλώσεις περί ζωτικής σημασίας στρατιωτική επιχείρηση για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Γιατί η Τουρκία αισθάνεται τόσο μεγάλη απειλή από τους Κούρδους της Συρίας;

Οι Κούρδοι σήμερα συνιστούν τέσσερις συμπαγείς εθνικές μειονότητες που αριθμούν περί τα 30 εκατ. ανθρώπους και ζουν διαιρεμένοι σε ισάριθμα κράτη της Μέσης Ανατολής όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή για ποικίλους λόγους. Στόχος τους είναι η δημιουργία του Κουρδιστάν, ως ανεξάρτητου κράτους ενώ στο Ιράκ έχει παραχωρηθεί καθεστώς ημι-αυτονομίας στην περιοχή όπου ζουν και η ΒΑ Συρία έχει αυτοανακηρυχθεί σε αυτόνομο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας. Η Τουρκία όμως έχει στο έδαφός της τον μεγαλύτερο πληθυσμό Κούρδων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν περνά μέσα από την απόσχιση εδαφών από την Τουρκία.

Τουρκία: Οι Κούρδοι αποτελούν το 18% του πληθυσμού της χώρας, ζουν κυρίως στις ΝΑ περιοχές και πιέζουν εδώ και δεκαετίες για την εκχώρηση καθεστώτος αυτονομίας. Το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενώ τελευταία μέσω της δημιουργίας του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP οι πιέσεις προς την Άγκυρα αυξήθηκαν. Τελικά οι βουλευτές και πλήθος δημάρχων που είχαν εκλεγεί με το κόμμα όπως και στελέχη του βρέθηκαν στη φυλακή. Η μάχη όμως των Κούρδων κάθε άλλο παρά έχει λάβει τέλος. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μηχανισμό άσκησης βίας και καταστολής σε βάρος της κουρδικής μειονότητας που όμως παραμένει ανυπότακτη, ένα αγκάθι στο «μαλακό υπογάστριο της χώρας.

Συρία:Οι Κούρδοι της Συρίας ανέρχονται στο 8% περίπου του πληθυσμού της χώρας και ζουν κυρίως στα ΒΑ της χώρας. Εν μέσω του πολυετούς πολέμου, πάνοπλοι και μακριά από το κέντρο εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Δαμασκό, οι Κούρδοι ανακήρυξαν ως αυτόνομο-ομόσπονδο κράτος την περιοχή της Rojava που στη γλώσσα τους σημαίνει «δυτικό Κουρδιστάν» και αποτελεί περίπου το 1/4 της χώρας.

Ιράκ: Επίσης ένα 16% των Τούρκων ζουν στο ΒΑ Ιράκ και απολαμβάνουν καθεστώς ημί-αυτονομίας από το 1991 διατηρώντας το δικαίωμα ανάδειξης τοπικής κυβέρνησης και διατήρησης ένοπλων δυνάμεων αλλά η οικονομία της περιοχής συνεχίζει να εξαρτάται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το 2017 διενεργήθηκε δημοψήφισμα ώστε η περιοχή να κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.

Ιράν: Επίσης το 8% του πληθυσμού της χώρας είναι Κούρδοι αλλά τα περιθώρια κινήσεων και δράσεων της εθνικής μειονότητας είναι εξαιρετικά περιορισμένα όπως και οι ειδήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν στη χώρα της Ισλαμικής Επανάστασης.

Infographic: The Current Situation In Syria | Statista You will find more infographics at Statista
HuffingtonPost.gr/ Κατερίνα Πρίφτη