Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 228 αντάρτες έχουν πέσει νεκροί μέχρι στιγμής με τους Κούρδους να δηλώνουν ότι αντιστέκονται σθεναρά στην επίθεση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 23 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι μαχητές μιας συριακής ομάδας ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία έχουν σκοτωθεί. Από την πλευρά της Τουρκίας, ένας τούρκος στρατιώτης έπεσε νεκρός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εννέα αμάχους. Επίσης, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό εννέα μηνών, σκοτώθηκαν από ρουκέτες που έριξαν οι κουρδικές δυνάμεις σε τουρκικές πόλεις στα σύνορα.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επιχείρησης 64.000 άνθρωποι στη Συρία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με τις πόλεις Ρας Αλ-Αϊν και Νταρμπασίγια, να έχουν ερημώσει.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει δύο χωριά κοντά στη Ρας Αλ-Αϊν και πέντε κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπληξαν αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά, τούνελ και στρατιωτικές βάσεις.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο, τον Βρετανό και τον Αμερικανό ομόλογό του. Οπως δήλωσε, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ συζήτησαν για θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ ο Ακάρ ενημέρωσε τον Εσπερ για την πρόοδο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Αϊν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ανοίξει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.

Άνοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.