Πριν οι Κούρδοι οργανωθούνε στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) οι Κούρδισες ήταν στην αφάνεια. Κανείς δεν περιγράφει καλύτερα τη θέση της γυναίκας από το ποίημά του Ναζίμ Χικμέτ “οι γυναικες μας”:
«… Και οι γυναίκες
Οι δικές μας γυναίκες:
Με τα φοβερά και άγια χέρια τους,
Με λεπτά και μικρά σαγόνια τους, με τα μεγάλα μάτια τους
Είναι οι μάνες μας, οι γυναίκες μας, οι αγαπημένες μας.
Και πεθαίνουν σαν να μην έζησαν ποτέ
Και θέση τους στο τραπέζι ερχόταν μετά από βόδια μας
Οργώνουν τη γη μας όπως κι αν είναι
Οι γυναίκες μας …»

kurdish women fighters1

Η Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν) βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας. Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια άνθρωποι – το 60% Κούρδοι – ζουν στην περιοχή αυτήν, όπου παράλληλα με τις μάχες ενάντια τους τζιχαντιστές επιχειρήθηκε ένα σύγχρονο πολιτικό πείραμα.

H σύγκρουση στην Ροζάβα, γνωστή και ως επανάσταση της Ροζάβα, είναι πολιτική ανατροπή, κοινωνική επανάσταση και στρατιωτική σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στη Βόρεια Συρία, γνωστή ως Ροζάβα.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ένας συνασπισμός αραβικών, κουρδικών, συριακών και ορισμένων τουρκμενικων ομάδων προσπάθησε να θεσπίσει το Σύνταγμα της Ροζάβα μέσα στην de facto αυτόνομη περιοχή ενώ στρατιωτικές πτέρυγες και συμμαχικές πολιτοφυλακές αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Women for women

Η επανάσταση χαρακτηρίστηκε από τον εξέχοντα ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο νεοσυσταθέν πολιτικό σύστημα, καθώς και στην εφαρμογή του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, μιας δημοκρατικής βάσης βασισμένης στις τοπικές συνελεύσεις και την άμεση δημοκρατία

Ο φεμινισμός, και συγκεκριμένα η γυναικολογία (jineology, η επιστήμη των γυναικών), είναι κεντρικό στοιχείο της κοινωνικής επανάστασης που λαμβάνει χώρα στη Ροζάβα. Ένα μεγάλο μέρος της επανάστασης εστιάζεται στην αντιμετώπιση των ακραίων επιπέδων βίας που έχουν υποστεί οι γυναίκες στην περιοχή καθώς και στην αύξηση της ηγεσίας των γυναικών σε όλους τους πολιτικούς θεσμούς.4 4

περισσότερα εδώ