Οι αρχές στην Ιαπωνία έδωσαν οδηγία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες εν αναμονή του τυφώνα Χαγκίμπις, που απειλεί να πλήξει σήμερα τη χώρα με τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων 60 ετών.

Ηδη ένα άτομο έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν καθώς ο τυφώνας πλησιάζει την κεντρικη Ιαπωνία και εκτιμάται ότι το Σάββατο το απόγευμα θα έχει πλήρως αναπτυχθεί. Αν και σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία έχει ελαφρώς εξασθενίσει, δεν παύει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που ανησυχεί τις αρχές. `Ολες οι πτήσεις απο το Τόκιο έχουν ακυρωθεί, όπως και τα δρομολόγια με τρένα.

Οι δημοτικές αρχές αρκετών περιοχών προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από σημεία που θεωρείται ότι απειλούνται, μεταξύ των οποίων και κάποια στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο Χαγκίμπις, ονομασία που σημαίνει «ταχύτητα» στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων,  πλήττει την Ιαπωνία μόλις έναν μήνα αφότου ένας από τους σφοδρότερους τυφώνες που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ιαπωνία κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια και είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.