Γεφυρώνεται το χάσμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, φέρνοντας πιο κοντά ένα Brexit με συμφωνία, βάσει των όσων μεταδίδουν εδώ και λίγη ώρα διεθνή ΜΜΕ. To Bloomberg ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας αρχίζει να λιγοστεύει επικίνδυνα (31 Οκτωβρίου) και το κλίμα στις διαπραγματεύσεις δείχνει να αλλάζει, καθώς υπάρχει αλλαγή στάσης από το Λονδίνο.

Για το θέμα αυτό η βρετανική εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε σημαντικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του backstop στα σύνορα με την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται τελικά να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικαλούμενη Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης.

Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον/©EPA/WILL OLIVER

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ο Τζόνσον να αλλάξει στάση και να δεχτεί να κάνει υποχωρήσεις. Κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει.