Ιστορικό λάθος η στάση της Γαλλίας απέναντι στη Β. Μακεδονία και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, λένε τώρα Τουσκ και Γιούνκερ
Το ναυαγιο στο οποίο οδηγείται η κυβέρνηση Ζάεφ μετά την οριστική άρνηση της Γαλλίας και ακόμη δύο χωρών να μην εγκριθεί η έναρξη ενταξιακών διαπράγματευσεων με Β.Μακεδονία και Αλβανία ενδέχεται να εξαναγκάσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ο Κ Ζάεφ είχε συνδέσει τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με τη συμφωνία των Πρεσπών και όλες τις…παραχωρήσεις στις οποίες προέβη προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή της από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η επιμονή της Μέρκελ να μην ξεχωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία από την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.

Δανία, Ολλανδία και Ιταλία μεταξύ άλλων συντάχθηκαν μέχρι τέλους με την Μέρκελ οδηγώντας την Πέμπτη τα μεσάνυχτα την όλη διαδικασία σε αδιέξοδο.

«Αν η τύχη της Βόρειας Μακεδονίας είχε αποσυνδεθεί από αυτήν της Αλβανίας, τότε θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να αντισταθεί και να μην ανάψει και αυτός το πράσινο φως για να δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια» δήλωσε στο ethnos.gr ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος κατά καιρούς της κυβέρνησης Ζάεφ Πέτερ Αρσόφσκι.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Ζαεφ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να να παραιτηθεί και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

 Ιστορικό λάθος 

Για «ιστορικό λάθος» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «προσωπικά θεωρώ λάθος το βέτο για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας»

Με κοινή γραμμή εμφανίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ μετά  το «όχι» του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «ήταν ένα ιστορικό λάθος αυτό που συνέβη χθες το βράδυ!», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «χθες το βράδυ οι ηγέτες συζήτησαν τη διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν φταίνε γι’ αυτό. Και οι δυο χώρες έκαναν αυτά που έπρεπε και είναι έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, κάποιες χώρες-μέλη δεν είναι έτοιμες. Γι’ αυτό δεν πήραμε και θετική απόφαση. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν λάθος. Αλλά δεν θα κάνω περαιτέρω σχόλιο. Σήμερα θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σας παρακαλώ, μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας, γιατί εσείς κάνατε αυτό που σας αναλογούσε και εμείς όχι. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή θα γίνετε πλήρη μέλη της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ

Η Γαλλία είπε ΟΧΙ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία