Μπροστά σε μια μακάβρια και ιστορικά βεβαρημένη ανακάλυψη βρέθηκαν οι Γερμανοί, καθώς σε μια αποθήκη του Εθνικού Μουσείου της Βαυαρίας στο Μόναχο, βρέθηκε η γκιλοτίνα με την οποία οι Ναζί εκτέλεσαν τα μέλη της αντιναζιστικής οργάνωσης αντιστασιακών «Λευκό Ρόδο»

Οπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση της Σόφι Σολ, του αδελφού της Χανς και του Κρίστοφ Προμπστ στις 22 Φεβρουαρίου 1943 στη φυλακή Στάντελχαϊμ του Μονάχου. Τη χρονιά εκείνη οι Ναζί εκτέλεσαν συνολικά επτά μέλη του Λευκού Ρόδου.

Το ηθικό δίλημμα που προέκυψε από την ανακάλυψη, ήταν μεγάλο καθώς οι τοπικές αρχές δεν ήταν σίγουρες αν έπρεπε να εκθέσουν το μακάβριο εύρημα στο κοινό.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε είπε ότι θα συζητήσει με τους ειδικούς το πώς θα μπορούσε να εκτεθεί η γκιλοτίνα. “Δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί κανείς να παρουσιάσει χωρίς τον ανάλογο σεβασμό”, σημείωσε.

Το Λευκό Ρόδο είναι μια οργάνωση ιδιαίτερου κύρους, που τιμάται ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η μοναδική άλλη σοβαρή αντιστασιακή οργάνωση, των αξιωματικών που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ, πνίγηκε επίσης στο αίμα.

Είχε έντονη δράση κατά την περίοδο της ανόδου του Χίτλερ και το 1943 έγιναν οι εκκαθαρίσεις από τους Ναζιστές. Αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές που είχαν αρχίσει μια εκστρατεία παθητικής αντίστασης. Διένειμαν τα φυλλάδια σε διευθύνσεις αγνώστων, που τις έβρισκαν τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Σήμερα το πανεπιστήμιο του Μονάχου τους τιμά, με ένα μικρό μουσείο που αφηγείται την ιστορία τους.Τα μέλη της ομάδας, τουλάχιστον εκατό φοιτητές – εκτός του ηγετικού πυρήνα – και ο καθηγητής φιλοσοφίας και μέντοράς τους Κουρτ Χούμπερ, θέλησαν να αντισταθούν αφυπνίζοντας τους συμπατριώτες τους, αλλά δεν πρόλαβαν να τυπώσουν περισσότερα από έξι φυλλάδια.
British actress Emma Thompson became the latest star to grace the red carpet of Berlin Film Festival. She appears in ‘Alone in Berlin’ by Vincent Pérez in which she and Irish actor Brendan Gleeson play a German couple who start a campaign to resist Hitler. The film also features German actor Daniel Brühl.