Χρήστος Λαζαρόπουλος / “ Την “ίδια στιγμή” και πολλά …”αλλά”…”

 

Σε μία Ελλάδα η οποία, μετά από μια δεκαετία σοβούσης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, προσπαθεί να ανορθωθεί, ψυχολογικά, κατ´ αρχάς, σηκώσει κεφάλι, να δει τον ουρανό, είναι πολύ περίεργο, όταν η ΕΛ.ΑΣ., που έχει τραγικές ελλείψεις στελεχών και υλικού, στο να αντιμετωπίσει το έγκλημα, ιδίως το οργανωμένο, σημείο τόσο των καιρών όσο και της πολύχρονης κρίσης, να πρέπει να ελέγχει, πιστοποιεί και να συλλαμβάνει τους παραβάτες του σύγχρονου αντικαπνιστικού νόμου και του απηρχαιωμένου αναγκαστικού νόμου του 1937 περί θεάτρων για τους ανήλικους θεατές στον κινηματογράφο.

Η ζωή, η υγεία και η περιουσία, ως πολύ υψηλού νομικού ενδιαφέροντος δικαιώματα, δεν προστατεύονται στον συνετά και ρεαλιστικά εφικτό, επιθυμητό βαθμό, εκ λόγων πολλών και ποικίλων, αλλά ρεαλιστικά υπαρκτών, το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας είναι χαμηλό έως ανύπαρκτο, η εγκληματικότητα στις μεγαλουπόλεις αλλά και στην περιφέρεια επικίνδυνα διογκώνεται ποιοτικά και ποσοτικά.

Τα αστυνομικά τμήματα βογκούν από την έλλειψη προσωπικού, τα στελέχη υποφέρουν και κινδυνεύουν από την έλλειψη συναδέλφων αλλά και λυσιτελών αναγκαίων μέσων, φοβάται ο κόσμος, ιδιαίτερα τα παιδιά, οι γέροι και οι γριές, να κυκλοφορήσει ή ακόμη χειρότερα να κοιμηθεί το βράδυ.

Τα παιδιά από 8-10 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε είδους περιεχόμενο (κάθε τύπου βία, πορνογραφία, κοινωνικοπολιτικό εξτρεμισμό, θρησκευτικό φανατισμό, αιρέσεις, τζόγο κλπ) αλλά υποκριτικά διενεργήθηκε έλεγχος σε κινηματογράφο για έλεγχο ηλικίας παρακολούθησης.

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ σαρώνουν ισοπεδωτικά τον ανθό της Χώρας, τη νεολαία μας, σε πάρα πολλά night clubs, κάθε βράδυ, παραβιάζεται ο μισός Ποινικός Κώδικας, οι αγγελίες, στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο, διαφημίζουν ανεξέλεγκτα την πορνεία, ο ηλεκτρονικός τζόγος έχει ανήλικους πελάτες, λόγω παράκαμψης εισόδου από τους ευφυείς ηλεκτρονικά εφήβους, τα νοθευμένα ποτά στέλνουν κάθε βράδυ αγόρια και κορίτσια στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αλλά προωθείται επικοινωνιακά ο εξοντωτικός έλεγχος και οι απηνείς διώξεις των καπνιστών.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν περίπου, καθ´ ομολογία, 500.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα, δηλαδή κινούμενες βόμβες, αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός τροχονόμων και μπλόκων ελέγχου για πιστοποίηση των παραβατών, άμεση ακινητοποίηση των οχημάτων και αμεσώτατη είσπραξη προστίμων και ασφαλίστρων. Μόνο ο ΦΠΑ των ασφαλίστρων και ο φόρος εισοδήματος των ασφαλιστικών εταιρειών από τόσο όγκο πωλήσεων θα ήταν γενναία ανάσα εσόδων.

Την ίδια στιγμή γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια εκπορνεύονται στους δρόμους, σε bars, σε παράνομα studios, χωρίς καμμία υγειονομική εξέταση και είναι ανθρώπινες υγειονομικές βόμβες, χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι υγειονομικά αλλά και φορολογικά, και έτσι καθίστανται έρμαια υπανθρώπων.

Την ίδια στιγμή σε πολλά clubs και bars φωτιστικό οινόπνευμα βαπτίζεται πόσιμο αλκοόλ κάθε τύπου και μάρκας, λαθραία τσιγάρα ή το πιο επικίνδυνο, απομιμήσεις γνωστών μαρκών πωλούνται μέρα μεσημέρι σε κεντρικά σημεία, και έξω ή και μέσα στα πανεπιστήμια ο μπάφος και η πρέζα πάει σύννεφο.

Την ίδια στιγμή κλεμμένα προϊόντα πωλούνται στους δρόμους, συνοικίες ολόκληρες είναι αποθήκες γενικού εμπορίου, αλλά είναι άβατο για την αστυνομία, στους δρόμους πωλούνται fake trademark ρούχα, παπούτσια, κολώνιες, αλλά οι έμποροι βιώνουν ακόμη την σοβοιύσα κρίση στο πετσί τους, μπροστά στους υπαίθριους παραεμπόρους.

Την ίδια στιγμή στα γήπεδα αδυνατεί να πάει μια οικογένεια, όπως σε όλη την Ευρώπη, Δυτική και τέως Ανατολική, γιατί η φυσική, ψυχολογική βία και οι βωμολοχίες καθιστούν απαγορευμένο φρούτο την δια ζώσης παρακολούθηση των περισσότερων αθλημάτων.

Την ίδια στιγμή έξω από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια συχνάζουν από βαποράκια έως κορβέτες χαπιών και λοιπών ψυχοτρόπων ουσιών.

Την ίδια στιγμή σκουπίδια και υλικά (μπάζα ή παλαιά αντικείμενα) πετάγονται προκλητικά στους δρόμους και σε παράνομες χωματερές, δηλαδή ακίνητες υγειονομικές βόμβες.

Την ίδια στιγμή πάρα πολλά χαλασμένα τρόφιμα πωλούνται ως κατάλληλα, κινητές διατροφικές βόμβες, διάφοροι παραγωγοί καταστρέφουν την επιφάνεια και τον υδροφόρο ορίζοντα με απαγορευμένα γεωργικά φάρμακα ή τα χρησιμοποιούν σε απαγορευμένη δοσολογία, ακίνητες περιβαλλοντικές βόμβες.

Την ίδια στιγμή βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραγωγοί πετάνε στην γη ή στην θάλασσα κάθε είδους επικίνδυνους ρύπους, καθιστώντας την Χώρα ακίνητη και κινούμενη περιβαλλοντική βόμβα.

Την ίδια στιγμή επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι εκβιάζουν ή εκμεταλλεύονται αδύναμους πολίτες.

Την ίδια στιγμή αστυνομικοί βάζουν βενζίνη εξ ιδίων, επιχειρηματίες δωρίζουν σύγχρονα αλεξίσφαιρα, πληρώνουν τα υπηρεσιακά κινητά για να μη κοπούν.

Την ίδια στιγμή σε κεντρική πλατεία της Χώρας, σε εξωτερικό σκεπασμένο με τέντα ή πέργκολα χώρο, έφηβοι πίνουν καφέ και καπνίζουν, γέροι πίνουν ρακή και βρίζουν για τις κομμένες συντάξεις καπνίζοντας, φίλες συζητούν τα προσωπικά τους και καπνίζουν, φίλοι βλέπουν μπάλα ή τσακώνονται πολιτικά και καπνίζουν ή ατμίζουν, έρχεται η αστυνομία και καταστρέφεται ο μαγαζάτορας που δεν τον άκουσε κανείς πελάτης, και οι υπόλοιποι πληρώνουν, μετά το πρόστιμο, για κόκα το τσιγαράκι.

Αυτή η Χώρα και οι ταγοί της έχουν υπ΄ όψη τους τι πάει να πει αντεγκληματκή πολιτική και πολιτική προτεραιότητα;

Αυτή η Χώρα έχει σοβαρή ιεράρχηση αναγκών και αντιμετώπισής τους;

Σ’ αυτή  την Χώρα καπνίζουν ανέλεγκτα μέσα στα casino και στα Πανεπιστήμια;

Σε αυτή την Χώρα θα αφεθεί η Αστυνομία να υπηρετεί και να προστατεύει;

Σε αυτή τη Χώρα πότε όλοι μονιασμένοι θα κτυπήσουμε πρώτα τα μεγάλα και επικίνδυνα και μετά τα μεσαία και μικρά και λιγώτερο επικίνδυνα;

Σε αυτή τη Χώρα θα καταλάβουμε κάποτε την διαφορά της υποκρισίας από την υποκριτική;

Σε αυτή την Χώρα κάποτε θα παράξουμε Πολιτική και λιγώτερο Επικοινωνία;

Σε αυτή την Χώρα οι δημοσκόποι ρώτησαν που θέλει, κατά προτεραιότητα, ιεραρχικά ο κόσμος την Αστυνομία να δράσει;

 

Σε αυτή την Χώρα κάποτε θα αποκτήσουμε Πολιτική Συνείδηση και Νοοτροπία;

Σε αυτή την Χώρα που λούζεται στο Φως, θα πάψουν κάποτε τα Παιδιά της, να κινούνται στο σκοτάδι;

Υ.Γ.

#Κάποτε είχε υποχρεωθεί η Αστυνομία να συνδράμει στην πιστοποίηση παραβάσεων για πνευματικά δικαιώματα σε μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης. Η συνέχεια γνωστή…

# Oι ποινές έχουν προορισμό να εκφοβίζουν, όσους δεν έχουν πρόθεση να παρανομήσουν. Karl Kraus.

# Ένας άνθρωπος που έχει τιμωρηθεί, δεν θα είναι στο εξής λιγότερο επιρρεπής προς μια δεδομένη συμπεριφορά. Στην καλύτερη περίπτωση, μαθαίνει πώς να αποφεύγει την τιμωρία. B.F. Skinner.