Οικονομικοί κύκλοι προσδοκούν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ωστόσο αυτές οι προσδοκίες;

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στην απόφαση της Standard & Poor’s  – αναμένεται σήμερα το βράδυ –  για το εάν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου, τη στιγμή μάλιστα που το επιτόκιο στα ελληνικά δεκατή ομόλογα υποχωρεί στην περιοχή του 1,2%. Αν όλα κινηθούν ομαλά και η σχετική έκθεση συνοδεύεται από θετικό σκεπτικό για ορίζοντα ενός έτους ή και παραπάνω, τούτο θα εκληφθεί ως ένδειξη καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά και σήμερα, με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται στο 1,25% και το επιτόκιο στο ελληνικό πενταετές ομόλογο να κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Συνολικά, σήμερα στην Ευρωζώνη, βέβαια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή στραμμένη στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του Brexit μετά την 31η Οκτωβρίου, εν αναμονή την ίδια ώρα της συνεδρίασης της Fed αλλά και των ανακοινώσεων της S&P για Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters αναλυτές στη Unicredit εκτιμούσαν πως αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα αλλά διατήρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ιταλικού δημοσίου στο ΒΒΒ με αρνητικές προοπτικές (outlook).

Η S&P διατηρεί τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κατοχυρώσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το τοπίο παραμένει προς το παρόν θολό. Αν και το ευκταίο, για την ελληνική πλευρά, παραμένει αυτό να γίνει σε ορίζοντα 12 – 18 μηνών, παράγοντες της αγοράς ομολόγων προτιμούν να κρατούν τους τόνους χαμηλά χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή έναν ορίζοντα διετίας.