Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των 28.

Η ισχνή αυτή ανάπτυξη εντείνει κι άλλο τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και για το ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέο καταστροφικό κύκλο κρίσης.

Τι δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Ανήσυχος για το κίνδυνο μίας νέα παγκόσμιας ύφεσης εμφανίστηκε νωρίτερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η νομισματικής πολιτική δεν μπορεί να σηκώσει, από μόνη της το βάρος της άμυνας απέναντι σε μια νέα κρίση.

Για το λόγο αυτό, όπως προσέθεσε, θα πρέπει να αναλάβει ρόλο η δημοσιονομική πολιτική, σε χώρες που διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο ή και εντόνως πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. “Πολύ περισσότερο με την έννοια ότι πολλές από τις νέες προκλήσεις εγείρουν ευρύτερα πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δεξιότητες των οικονομολόγων. Αρκετά από αυτά συνδέονται με την επανεμφάνιση πολωτικών σχημάτων και μορφών οικονομικού εθνικισμού που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση, ξυπνώντας έτσι και πάλι μνήμες από την κρίσιμη περίοδο του Μεσοπολέμου”, ανεφερε χαρακτηριστικά.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία 

Η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης απέφυγε μετά βίας πέρυσι την ύφεση και φέτος παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, με τους ειδικούς να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% φέτος και 0,7% την επόμενη χρονιά. Αυτό εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές; Στο τραπέζι παραμένει η απειλή των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα. Η Capital Economics σε πρόσφατη αναφορά της προειδοποιούσε πως είναι «ολοένα και πιο πιθανή» η επιβολή των δασμών. Μία τέτοια εξέλιξη σημείωνε, «θα βύθιζε την γερμανική οικονομία σε ύφεση». Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα δέχονταν καίριο πλήγμα το οποίο δεν θα αργούσε να φανεί και στο ΑΕΠ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Γαλλία δεν κινδυνεύει στον ίδιο βαθμό, αλλά πάντος βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης. Το δεύτερο τρίμηνο το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο.

 Όσο για την Ιταλία, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ, βιώνει νέα κυβερνητική κρίση με τους ειδικούς να φοβούνται νέα παράλυση της οικονομίας, καθώς θα ετοιμάζονται πρόωρες κάλπες. Πριν ακόμη έρθουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναλυτές είχαν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας σε μόλις 0,2%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της πρόσφατης παραδοχής του Μάριο Ντράγκι ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο». Ωστόσο δεν είναι μόνο η νομισματική ένωση που υποφέρει. Η βρετανική οικονομία αντιστάθηκε επί τρία χρόνια στις αναταράξεις που πυροδοτούσε η αβεβαιότητα για το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Βrexit, αλλά τώρα πια φαίνεται να «λυγίζει».

Το δεύτερο τρίμηνο βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης σε μία απροσδόκητη εξέλιξη, που έρχεται να υπογραμμίσει τις ισχυρές πιέσεις, τις οποίες πυροδοτούν οι φόβοι για Brexit  χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΑΕΠ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ήταν 0,2% μικρότερο το τρίμηνο Μαρτίου- Ιουνίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Ήταν η πρώτη πτώση του από το 2012. Σε ετήσια βάση η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,8% έναντι ρυθμών 2% το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους. Στιγμιότυπο 2019 10 30 4.26.57 μμ 1

Προχθές η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες δεν διέθεσαν τίποτα από τον επιπλέον δημοσιονομικό τους χώρο για να προωθηθούν θέματα ανάπτυξης της ΕΕ