ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση της Βάσιας Α. Βανέζη με τίτλο «ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / UNKNOWN LAND THE HUMAN CONDITION», σε επιμέλεια της Άννας Μυκονιάτη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00-22:30, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα).

foto 5 noe 2019 4 basia banezh foto 5 noe 2019 3 basia banezh

Ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης ορίζεται από δυο σταθμούς τη γέννηση και τον θάνατο. Μεταξύ αυτού του πεδίου, η βιολογική εξέλιξη, η ικανότητα του αισθάνεσθαι, του σκέπτεσθαι  και ο σχεδιασμός του μέλλοντος μέσα από την οργάνωση στόχων και την καλλιέργεια επιθυμιών οδηγούν την ανθρώπινη ύπαρξη στην ολοκλήρωσή της. Η φιλοσοφική διερώτηση επί του ορισμού της ανθρώπινης κατάστασης, το οντολογικό μέρος της φιλοσοφίας καθώς και οι τρόποι επίτευξης της ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης απασχόλησαν τις ανθρωπιστικές επιστήμες διαχρονικά. Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι πολλαπλές ανάλογα με την εποχή και τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες.

Η Βάσια Α. Βανέζη επιχειρεί να προσεγγίσει εικαστικά το ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτό διαμορφώνεται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης που έφερε στην επιφάνεια κοινωνικές παθογένειες, στην Ευρώπη που έρχεται αντιμέτωπη με ένα προσφυγικό ζήτημα και αποδεικνύεται ανέτοιμη να το διαχειριστεί, στον πλανήτη που γίνεται μάρτυρας ενός πρωτοφανούς κύματος μαζικής μετανάστευσης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους καθημερινά εξαιτίας του πολέμου, των διώξεων, της φτώχιας και των κλιματικών αλλαγών. Ανακατασκευάζοντας προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες εκτοπίσεως και ξεριζωμού εκθέτει την οικουμενικότητα της μετακίνησης ως μια εμπειρία που μοιράζονται πολλοί και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις τους περνούν και στη συνέχεια «κατοικούν» μια χώρα, τον πολιτισμό, τις ταυτότητες, τις δομές, ακόμη και τη γλώσσα.

Έναυσμα για την εργασία αυτή, που αποτυπώνεται μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, υφαντά, βιβλία κ.α., αποτέλεσε η καθημερινή της βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στο πεδίο του Άρεως και η συλλογή ευρημάτων που συνδέονται με την έννοια της εστίας και λειτουργούν για την καλλιτέχνιδα ως μαρτυρίες αποσπασματικής ανθρώπινης κατάστασης. Όροι και έννοιες όπως σύνορα, συλλογική μνήμη, εκδίωξη, ηθικό δίκαιο, μοναξιά αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο ποιητικό όπου χώρος και χρόνος συγκλίνουν και το «τώρα» γίνεται τόπος παραβίασης, σημείο καμπής, άλμα προς την ελπίδα του αύριο, τέλος, αρχή.

Άννα Μυκονιάτη

foto 5 noe 2019 6 basia banezh foto 5 noe 2019 5 basia banezh

 

Εγκαίνια:               Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης:  6 Νοεμβρίου –  6 Δεκεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας:   Τρίτη, Πέμπτη: 10:00 – 18:00

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 -15:00

 

Επιμελήτρια έκθεσης: Άννα Μυκονιάτη

Συντονισμός: Μαρία Ραγιά