Ημέρες 2015 θυμίζει η περιοχή της Μόριας στη Λέσβο. Συγκλονιστικές οι ροές των προσφύγων. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τους αντέξει το νησί. Σε απόγνωση οι αρχές, σε απόγνωση και οι κάτοικοι που έχουν την καλή διάθεση να βοηθήσουν, αλλά πόσο ; 

Χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού της Μυτιλήνης έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Στον καταυλισμό, πλέον, βρίσκονται πάνω από 15.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά, 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Κινητοποιήσεις στη Λέρο

Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι της Λέρου, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νησιού και εξαιτίας του γεγονότος ότι αναμένεται να μεταφερθούν και άλλοι στο νησί από τη Σύμη.

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί, στο οποίο ήδη φιλοξενούνται περίπου 3000 μετανάστες και τόνισε ότι η Λέρος δεν αντέχει και άλλους.

«Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις να φέρουν και άλλους μετανάστες εδώ, και εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νησί. Οι δομές είναι για 800 άτομα και έχουμε 2000 κόσμο εκτεθειμένους στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι!», τόνισε χαρακτηριστικά

 

 Τι δήλωσε χθες ο Χρυσοχοϊδης από του βήματος της Βουλής

Χθες, ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα σύνορά μας, να ετοιμάσουμε τη διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο».

Αναφερόμενος στις βασικές λειτουργίες του νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. «Το νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση, η ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων. Το νέο σχέδιο νόμου ζητά τη συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια, και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα, δηλαδή ταχύτητα. Επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση, επιστροφές: αυτό είναι το τρίπτυχο και νομοσχεδίου. Είναι σχέδιο τολμηρό και φιλόδοξο και αυτό το δέχομαι γιατί είναι ένα στοίχημα για μένα προσωπικά, για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το υπουργείο, για την κυβέρνηση, για τη χώρα, να μπορέσει να το τρέξει και να το υλοποιήσει».