Θάνος Οικονομόπουλος/ Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στην ΚΟ -Χαλαρή σύσκεψη το Σάββατο, στα νότια προάστια

Παρά θίν’ αλός, χωρίς γραβάτες και σε χαλαρό κλίμα, συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ , αυτό το Σάββατο, σε γνωστό ξενοδοχείο στα νότια προάστια.

Η καινοτομία του πρωθυπουργού αποβλέπει στην πιο «ζεστή» και ανθρώπινη σύσφιγξη των σχέσεων κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στον απόηχο των θετικών εντυπώσεων που αφήνει ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών στην εξουσία, αλλά και των σημαντικών όσο και απαιτητικών θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί η κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, την ώρα που δημοσκοπικά ενισχύεται.

Η απόφαση για τη χαλαρή συνεδρίαση γνωριμίας, η οποία κατά πληροφορίες συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σαγκάη, και έγινε γνωστή στους βουλευτές μόλις χθες το απόγευμα, στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων κυβέρνησης και βουλευτών. Ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποτελεσματικότερη συνεννόηση, ώστε οι βουλευτές να μην αιφνιδιάζονται από τις πρωτοβουλίες των υπουργών και να μην αισθάνονται μακριά από αποφάσεις που λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στόχος η αποτελεσματικότερη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών
Και είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτό το διάστημα δύσκολες αποφάσεις που φέρνουν συχνά τους βουλευτές σε δυσάρεστη θέση έναντι των ψηφοφόρων τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Η πιο δύσκολη απόφαση, για παράδειγμα, είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, για την οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες και προστρέχουν στους βουλευτές για τα παράπονα. Ενόψει, λοιπόν, των νομοθετικών, αλλά και άλλων, πρωτοβουλιών που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση, στόχος του πρωθυπουργού είναι η έγκαιρη και αποτελεσματικότερη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών, ώστε οι τελευταίοι όχι μόνο να μην αιφνιδιάζονται από νομοθετήματα και αποφάσεις, αλλά να μεταφέρουν και έγκαιρα στην κυβέρνηση τις αντιδράσεις, τις απορίες και τις ενστάσεις που εκφράζει η κοινωνία ως προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Μεταναστευτικό και φοροελαφρύνσεις στο μενού

Αναμένεται, λοιπόν, ότι το βασικότερο θέμα που θα τεθεί στην πρωτότυπη αυτή συνεδρίαση είναι το μείζον και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και αυτοδιοικητικών Αρχών, που προκλήθηκαν λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης, που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, να διανείμει αναλογικά τον όγκο των μεταναστών και προσφύγων που κοντεύουν να «βουλιάξουν» τα νησιά. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι με τη σωστή ενημέρωση (και μέσω των βουλευτών) των τοπικών κοινωνιών που ανησυχούν, και με τη λεπτομερή ανάδειξη των μέτρων που λαμβάνονται (δομών, ασφάλειας, υγείας και μη δραματικής ανατροπής της πληθυσμιακής ισορροπίας), να καμφθούν οι έντονες έως και μαχητικές αντιδράσεις και να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη μεσοπρόθεσμη λύση.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, με πολύ ευνοϊκή ανταπόκριση από πλευράς πολιτών, και τα πρόσθετα ανακουφιστικά μέτρα που θα ακολουθήσουν (οριστικοποιείται εντός των ημερών το τελικό κείμενο του υπό κατάθεση ολοκληρωμένου φορολογικού νομοσχεδίου) θα τεθούν επίσης στην πρωτότυπη αυτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ώστε να είναι σε θέση οι βουλευτές να μεταφέρουν και να εξηγήσουν με λεπτομέρειες στις περιφέρειές τους την υλοποίηση μιας εκ των σημαντικότερων προεκλογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Και τα σενάρια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι
Στην ατζέντα της συζήτησης είναι βέβαιο ότι θα τεθεί, σχεδόν αποκλειστικά από πλευράς των βουλευτών, και το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται (ορισμένα από τα οποία έχουν προκαλέσει εσωκομματικές ανησυχίες…). Στο παρασκήνιο έχουν φουντώσει οι συζητήσεις ότι ο πρωθυπουργός αναζητά γυναίκα υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το τελευταίο όνομα που έπεσε στο τραπέζι είναι αυτό της προέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ακούσει απόψεις και «εισηγήσεις», εμμένοντας όμως στην ήδη διατυπωμένη θέση του ότι το θέμα είναι πρόωρο και ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις πάρει τα Χριστούγεννα…. στο βουνό!

Η πρόσκαιρη εμπλοκή, λόγω αντιθεσμικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της σκευωρίας περί τη Novartis και η συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης -ιδίως μετά τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες»- αναμένεται επίσης να τεθεί, με κάποια μερίδα βουλευτών να απορεί για την προσεκτική και διαλλακτική στάση που προς το παρόν κρατάει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι δεδομένο ότι η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική την οποία ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, και έχει ήδη αρχίσει να έχει θετικές αποκρίσεις, θα συζητηθεί στην ΚΟ, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται αναλυτικά στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα.